Suomija dabar yra vienintelė ES priklausanti Rusijos kaimynė, kurioje netaikomi turistinių vizų apribojimai Rusijos piliečiams. Sustabdžius skrydžius iš Rusijos į ES, Suomija tapo tranzitine šalimi daugeliui rusų, norinčių vykti toliau į Europą.

„Daugelis tai vertina kaip sankcijų režimo apėjimą“, – AFP sakė užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto.

Nors Šengeno režimas ir Suomijos įstatymai neleidžia visiškai uždrausti vizų pilietybės pagrindu, Suomija gali sumažinti išduodamų vizų skaičių tam tikroms kategorijoms, pažymėjo P. Haavisto.

„Turizmo kategorijoje gali būti ribojama, kiek vizų galima prašyti per dieną“, – sakė P. Haavisto.

Suomijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pateikė vyriausybei pasiūlymą, kuris leistų Suomijai „teikti pirmenybę“ tokioms grupėms kaip šeimos nariai ir studentai, kartu sumažinant turistinių vizų skaičių.
Nors vyriausybė uždegė „žalią šviesą“ tęsti pasirengimo darbus, P. Haavisto sakė manantis, kad galutinis sprendimas gali būti priimtas iki mėnesio pabaigos.

Kadangi daugelis keliautojų į Suomiją atvyksta su kitos Šengeno šalies išduotomis vizomis, P. Haavisto pabrėžė, kad šiuo klausimu reikia priimti ES lygmens sprendimą.

Suomija ketina iškelti šį klausimą kitame ES užsienio reikalų ministrų susitikime Čekijoje rugpjūčio 30 dieną.

„Priešingu atveju gali atsitikti taip, kad vienai šaliai sumažinus išduodamų vizų skaičių, kita šalis gali jį padidinti“, – sakė Suomijos užsienio reikalų ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją