Dokumentinį filmą gegužės 25 dieną pristatė buvusio „Jukos“ vadovo Michailo Chodorkovskio visuomeninis judėjimas „Atvira Rusija“. Tą pačią dieną Čečėnijos lyderis pranešė, kad nusifilmavo kažkokio Holivudo režisieriaus aštraus siužeto juostoje „Kas nesuprato, tas supras“ (rus. „Kto neponial, tot poimiot“).

Alichano Achmedovo motiną atleido birželio 1 dieną. Kuo ji dirbo, nepatikslinama. „Viskas todėl, kad tavo sūnus nusifilmavo „Šeimoje“, – atvirai pasakė moteriai.

Anksčiau A. Achmedovas užėmė Grozno rajono vidaus reikalų skyriaus specialaus agento pareigas. Filme jis „sutinka priešais kamerą papasakoti apie Čečėnijos OMON bazę ir Kadyrovo žmonių nusikaltimus“, nurodo „Atvira Rusija“.

„Šeimoje“ pasakojama, kad A. Achmedovas buvo „žiauriai sumuštas Čečėnijos OMON bazėje, asmeniškai įsakius R. Kadyrovo bendraklasiui, OMON vadui Alichanui Cakajevui“.

Naktį į birželio 1-ąją „Kommersant“ paskelbė pačių atlikto Achmato Kadyrovo fondo veiklos tyrimo rezultatus, kurie patvirtina daug „Šeimoje“ atskleistų faktų. Leidinio duomenimis, daugiamilijardinės sumos ir federalinio biudžeto – ne vienintelis Čečėnijos respublikos pajamų šaltinis, o papildomas lėšas kaupiantis A. Kadyrovo fondas gauna jų praktiškai iš visur ir yra viena iš neskaidriausių nepelno siekiančių organizacijų šalyje.

Informacijos apie fondo finansinius šaltinius gauti nepavyko, o Teisingumo ministerijos bazėje nėra nei vienos ataskaitos per visą fondo egzistavimo laikotarpį. Be to, su korupcija kovojanti organizacija „Transparency International“ pažymi, kad A. Kadyrovo fondas, kaip bet kuri kita nepelno siekianti organizacija, kuri gauna daugiau nei tris milijonus rublių, įstatymo numatyta tvarka privalo ataskaitą teikti reguliariai.

Teisingumo ministerijoje leidiniui buvo pranešta, kad A. Kadyrovo fondas atsiskaito respublikos žiniasklaidoje, tačiau organizacija „Transparency International“ tikina, kad „tai neteisėta, federalinė Teisingumo ministerija turi turėti visas įregistruotų nepelno siekiančių organizacijų ataskaitas“.

Kaip rodo „Atviros Rusijos“ turimi duomenys, kartą per mėnesį kiekvienas čečėnas moka įmokas A. Kadyrovo fondui. Tarifas skiriasi priklausomai nuo čečėno statuso. Biudžetinių įstaigų darbuotojai moka mažiausiai – 10 procentų uždarbio. „Sistema paprasta. Pavyzdžiui, esate mokyklos mokytojas. Buhalterijoje pasirašote, tarkime, už 20 tūkstančių atlyginimą. O į rankas gaunate tik 18 tūkstančių. Likę pinigai tiesiogiai keliauja į fondą“, – paaiškino organizacijos „Atvira Rusija“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)