E. E. Gordillo, vadovaujanti 1,5 mln. turinčiai Meksikos mokytojų sąjungai, kaltinama į savo asmeninę sąskaitą banke pervedusi apie 200 mln. dolerių (528 mln. Lt) iš profesinės sąjungos fondo.

Kol kas įtakingiausios Meksikos moters advokatai į kaltinimus oficialiai nereaguoja, tačiau praeityje profesinės sąjungos vadovė ne kartą tikino, jog su fondo lėšomis tvarkosi tinkamai.

Pirmadienį Meksikoje prasidėjo didelė šalies švietimo sistemos reforma.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto uždegė žalią kardinaliai reformai, kuria siekiama pakeisti švietimo sistemą, dominuojamą būtent E.E.Gordillo: remiantis iki šiol galiojusia tvarka, mokytojo darbo vietą būdavo galima įsigyti už pinigus ar net paveldėti.

„Tiriame bylą dėl neteisėto švietimo sistemos darbuotojų fondo lėšų naudojimo, iš ko naudos turėjo keli konkretūs asmenys. Viena iš jų yra E. E. Gordillo“, - teigia generalinis prokuroras Jesusas Murillo Karamas. Prokuroro teigimu, 68 metų profesinės sąjungos vadovė svetimus pinigus leido plastinėms operacijoms ir prabangiam būstui.

BBC korespondentas Meksike Willas Grantas teigia, jog E.E.Gordillo yra viena iš pačių įtakingiausių Meksikos politinio gyvenimo veikėjų, ji dar pagarbiai vadinama la maestra (mokytoja).

Daugiau nei 20 metų ji vadovauja Nacionalinei švietimo sistemos darbuotojų profesinei sąjungai (SNTE). Sąjungai priklauso apie 1,5 mln. narių, ji laikoma pačia galingiausia visoje Lotynų Amerikoje.

E. E. Gordillo balsą visada išgirsdavo tiek vyriausybės, tiek prezidentai, nes moteris visada mokėjo įtikinti visus jos vadovaujamos profesinės sąjungos narius per rinkimus vieningai palaikyti vieną ar kitą politinį bloką. Be to, per rinkimus rinkimų apylinkėse tvarką visada prižiūrėdavo būtent mokytojai.

E. E. Gordillo vadovaujama profesinė sąjunga gana turtinga, metinis jos biudžetas neretai siekia dešimtis milijonų dolerių.

Skelbiama, kad E.E.Gordillo saviems tikslams savinosi profesinės sąjungos fondo lėšas, kurias pervesdavo į savo asmeninę sąskaitą, už tai ir buvo sulaikyta.