Šį nurodymą generolas Abdel Fattahas al Burhanas davė didėjant tarptautiniam spaudimui atkurti demokratinę pereigą.

Kariuomenė savo ruožtu patikino, kad nauja vyriausybė bus suformuota greitu metu.

A. F. al Burhanas yra Sudano de facto vadovas nuo 2019 metų, kai buvo nušalintas prezidentas autokratas Omaras al Bashiras. Praėjusią savaitę jis paleido vyriausybę, sulaikė civilius vadovus, tarp jų premjerą Abdallą Hamdoką, ir paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį.

„Svarstome visas vidaus ir užsienio iniciatyvas, atitinkančias nacionalinius interesus, – sakė A. F. al Burhano padėjėjas ryšiams su žiniasklaida Taheras Abouhaga. – Vyriausybės suformavimas neišvengiamas“.

Po kelių valandų Sudano televizija pranešė, kad A. F. al Burhanas nurodė paleisti keturis pareigūnus: Hashemą Hassabalrasoulą, Ali Geddo, Hamzą Baloulą ir Youssefą Adamą.

H. Hassabalrasoulas yra ryšių ministras, A. Geddo vadovauja Prekybos ministerijai, H. Baloulas yra informacijos ministras, o Y. Adamas – jaunimo ir sporto reikalų ministras.

Kol kas neaišku, kada ministrai bus paleisti.

Ši žinia buvo paskelbta po A. F. al Burhano pokalbio telefonu su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu, kuris asmeniškai kreipėsi į kariuomenės vadą, prašydamas atkurti demokratinę pereigą prie visiško civilinio valdymo.

A. Guterresas paragino „dėti visas pastangas užbaigti politinę krizę Sudane ir skubiai atkurti konstitucinę tvarką bei Sudano pereigos procesą“, nurodė JT išplatintame pranešime.

Kiek vėliau ketvirtadienį su A. F. al Burhanu pasikalbėjo ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, paraginęs generolą „nedelsiant atkurti civilių vadovaujamą vyriausybę“ ir paleisti visus politinius veikėjus, sulaikytus perversmo metu, nurodė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

A. Blinkenas taip pat pasikalbėjo su A. Hamdoku, kurį dar kartą patikino, kad „Jungtinės Valstijos tvirtai palaiko Sudano žmones, siekiančius demokratijos“, atskirame pranešime nurodė N. Price'as.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją