Tačiau EŽTT, 46 narių turinčios Europos Tarybos dalis, dėl procedūrinių priežasčių atmetė dar dvi panašias bylas prieš Europos valstybes.

EŽTT nustatė, kad Šveicarijos valstybė pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos 8 straipsnį, kuriuo užtikrinama „teisė į pagarbą privačiam ir šeimos gyvenimui“, teigiama AFP matytame sprendime.

Bylą iškėlė Šveicarijos asociacija „Senjorai už klimato apsaugą“, kurią sudaro 2 500 vidutiniškai 73 metų amžiaus moterų, ir keturios jos narės, kurios skundėsi dėl „Šveicarijos valdžios institucijų neveikimo“ klimato apsaugos srityje, kuris gali „rimtai pakenkti“ jų sveikatai, pvz. sukelti mirtį per karščio bangas.

Teismas įpareigojo Šveicarijos valstybę per tris mėnesius sumokėti asociacijai 80 000 eurų.

EŽTT sprendimas šioje byloje gali turėti įtakos visai Europai ir už jos ribų, nes juo sukuriamas precedentas, kaip kai kurie teismai spręs didėjančią bangą klimato bylų, kuriose argumentai grindžiami žmogaus teisių pažeidimais.

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg teigė, kad EŽTT sprendimas, jog Šveicarija nepakankamai stengiasi kovoti su klimato kaita, yra „tik pradžia“.

„Tai tik teisminių ginčų dėl klimato kaitos pradžia, – sakė ji EŽTT Prancūzijos mieste Strasbūre. – Visame pasaulyje vis daugiau žmonių duoda į teismą savo vyriausybes reikalaudami jų atsakomybės už savo veiksmus.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)