Ketvirtadienį Kyjivo Vakarų rėmėjos susitiks NATO būstinėje Briuselyje, Ukrainos gynybos ministras joms praneš naujausią informaciją apie ukrainiečių vykdomų puolimų eigą.

„Akivaizdžiai privalome garantuoti, jog jie turėtų ginklų, atsargų ir techninę priežiūrą, kad galėtų toliau vykdyti puolimą“, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

Pasak NATO vadovo, visada buvo pripažįstama, kad siekdama pralaužti stipriai įtvirtintas Rusijos linijas Ukraina patirs nuostolių. „Praradimų bus ir kalbant apie modernią NATO įrangą, – sakė J. Stoltenbergas. – Niekas nesitiki, kad aukų nebus. Tikrovė yra tokia, kad vyksta labai nuožmi kova“.

J. Stoltenbergas pakartojo, kad Ukrainos puolimas žengia į priekį, bet sakė, kad tai dar tik pirmosios puolimo dienos ir „mes nežinome, ar tai bus lūžis kare“.

JAV vadovaujamos NATO sąjungininkės jau pasiuntė Ukrainai ginklų, kurių vertė siekia dešimtis milijardų dolerių, kad padėtų atremti 2022 m. vasarį invaziją pradėjusias Rusijos pajėgas. Siuntos Ukrainai išsekino Vakarų atsargas, šalys suskubo jas pildyti, nes Ukraina per dieną iššaudo tūkstančius sviedinių.

J. Stoltenbergas tikisi, kad penktadienį susitikę NATO gynybos ministrai susitars „iš esmės“ padidinti kiekvienos NATO narės turimos amunicijos kiekį. Be to, kitą mėnesį Lietuvos sostinėje Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime NATO taip pat tikisi patvirtinti „gynybos veiksmų planą“, siekiama, kad Vakarų gynybos pramonė padidintų gamybą.

Pasak J. Stoltenbergo, šiais metais NATO šalys bendrai užsakė 155 milimetrų sviedinių už 1 mlrd. JAV dolerių. Be to, Europos Sąjunga, kurios 22 narės yra ir NATO narės, taip pat įgyvendina planą suteikti Ukrainai milijoną sviedinių ir padidinti gamybą

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją