Prokurorai, tiriantys liepą surengtą kibernetinę ataką, po kurios buvo nutekinta kone visų Bulgarijos piliečių duomenų, ketvirtadienį išdavė Europos tyrimo orderį, prašydami Prancūzijos padėti jiems apklausti toje šalyje gyvenantį portalo „Bivol“ vyriausiąjį redaktorių Atanasą Čobanovą.

Prokurorai pareiškė turintys įrodymų, jog „Bivol“ gavo nutekintą informaciją dviem savaitėmis anksčiau nei kitos žiniasklaidos priemonės.

Pats tinklalapis tokį teiginį paneigė. Be to, jis nepaskelbė duomenų, kuriuos paviešino kiti leidiniai.

Tarptautinis spaudos institutas (IPI) paragino Bulgariją nedelsiant atšaukti tyrimo orderį ir pavadino tokį žingsnį „mėginimu nutildyti „Bivol“, publikavusį kelis žurnalistinius tyrimus, atskleidžiančius piktnaudžiavimą Europos Sąjungos lėšomis ir korupciją vyriausybėje“.

Europos žurnalistų asociacijos (AEJ) skyrius Bulgarijoje taip pat paragino Prancūziją nebendradarbiauti su bulgarų tyrėjais, nes „Bivol“ esą gali būti „neteisėtai ir neproporcingai spaudžiamas“ atskleisti savo šaltinius.

„Tai gali turėti tiesioginės įtakos jų profesinei veiklai ir priversti visą (žurnalistų) bendruomenę laikytis savicenzūros“, – pabrėžiama AEJ pareiškime.

Bulgarų prokurorai jau iškėlė kaltinimus „kibernetiniu terorizmu“ vienam 20 metų elektroninių nusikaltimų specialistui, jo viršininkui ir jų bendrovės savininkui. Tokių veiksmų imtasi po liepos viduryje įvykusio beprecedenčio įsibrovimo į mokesčių mokėtojų duomenų bazę ir didžiulio kiekio privačios informacijos nutekinimo žiniasklaidai, paveikusio net 5,1 mln. žmonių.

Jei tie trys vyrai bus pripažinti kaltais, jiems grės nuo penkerių iki 15 metų laisvės atėmimo bausmės.

Pareigūnai sako tebeieškantys kitų asmenų, galimai prisidėjusių prie atakos.

„Bivol“ garsėja savo kruopščiomis duomenų analizėmis, padėjusiomis tinklalapiui atskleisti aukšto rango pareigūnų korupciją 2007 metais į ES įstojusioje Balkanų šalyje, kuri tebėra viena iš labiausiai korumpuotų bloko narių.

Tarptautinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) parengtame Pasaulio spaudos laisvės indekse Bulgarija užima 111 vietą – tai yra blogiausias rodiklis tarp ES valstybių. Tokią pačią vietą šiame indekse Bulgarija užėmė ir metais anksčiau.