Kai kuriuose prorusiškuose „Telegram“ kanaluose pasirodė prielaida, kad dronai buvo paleisti iš Estijos ar Latvijos teritorijos. Tokia pati mintis šovė į galvą ir V. Solovjovui. Jis nepatikėjo, kad bepiločiai atskrido iš Ukrainos teritorijos: nuo Pskovo iki sienos su Ukraina (per Baltarusiją) – apie 700 kilometrų.

„Šalia siena su NATO! Iš kur buvo paleisti bepiločiai? Iš Ukrainos? Kurgi ne. Iš Baltijos šalių teritorijos? Sunaikinti velniop Baltijos šalis, jeigu tai tiesa!“ – niršo jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija, reaguodama į pastarąsias naktines dronų atakas šalies teritorijoje, pareiškė, kad šie veiksmai „neliks nenubausti“.

BBC ir „Sky News“ cituoja ministerijos atstovę Mariją Zacharovą, kuri trečiadienį žurnalistams tvirtino, kad atsakomybė esą tenka Ukrainai. Pasak jos, bepiločiai, dalis kurių smogė aerodromui Pskove, esančiame už kelių šimtų kilometrų nuo Ukrainos, tariamai negalėjo įveikti tokio atstumo be informacijos iš Vakarų šalių.

Kaip jau skelbta, naktį į trečiadienį keliuose Rusijos regionuose būta dronų atakų.

Panašu, kad šios koordinuotos atakos – didžiausios Rusijos žemėje nuo pat karo pradžios. Daugiausia žalos dronai padarė Pskove, netoliese sienos su Estija. Rusija pranešė, kad ten apgadinti keturi kariniai orlaiviai, regiono gubernatorius Michailas Vedernikovas, kol nebus įvertinti nuostoliai, uždraudė visus skrydžius.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato atstovas Andrijus Jusovas interviu „Babel“ sakė, kad per naktinę ataką Pskove keturi lėktuvai Il-76 – sunaikinti, o dar keli, anot jo, buvo apgadinti.

„Delfi“ primena, kad birželį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Laurynui Kasčiūnui pasikreipus į Generalinę prokuratūrą dėl Kremliaus propagandistų Vladimiro Solovjovo, Olgos Skabejevos ir Antono Krasovskio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, pastaroji nutarė ištirti šių Rusijos piliečių veiklą.

Kaip pranešė prokuratūra, šis klausimas bus tiriamas platesnio ikiteisminio tyrimo aprėptyje – pradėto tyrimo dėl galimai neteisėto Ukrainos vaikų deportavimo į Baltarusiją.

„Generalinė prokuratūra informavo, kad pagal mano pateiktą pareiškimą galimai karo nusikaltimuose dalyvaujantys trys Rusijos Federacijos piliečiai Vladimiras Solovjovas, Olga Skabejeva ir Antonas Krasovskis (...) bus tiriami jau atliekamame didelės apimties ikiteisminiame tyrime pagal universalią jurisdikciją dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje“, – po Generalinės prokuratūros pranešimo savo „Facebook“ paskyroje rašė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras pastebėjo, kad už karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui kurstymą, Baudžiamasis kodeksas (BK) nenumato senaties termino.

„Mano pareiškime generalinei prokurorei Nidai Grunskienei yra nurodoma, kad šie Rusijos valstybės propagandos skleidėjai sistemiškai, metodiškai ir nuolat viešai ragina Rusijos Federacijos kariuomenės vadovybę bei karius ir sukarintų grupuočių kovotojus vykdyti tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis ir tarptautinės teisės saugomų asmenų žudymą Ukrainoje“, – priminė NSGK pirmininkas.

„Be kita ko pažymėtina, kad V. Solovjovas kursto vykdyti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui ir kitų Europos valstybių ir tautų atžvilgiu, taip pat ir Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)