Kaip praneša prokuratūra, šis klausimas bus tiriamas platesnio ikiteisminio tyrimo aprėptyje – pirmadienį pradėto tyrimo dėl galimai neteisėto Ukrainos vaikų deportavimo į Baltarusiją.

„Generalinė prokuratūra informavo, kad pagal mano pateiktą pareiškimą galimai karo nusikaltimuose dalyvaujantys trys Rusijos Federacijos piliečiai Vladimiras Solovjovas, Olga Skabeyeva ir Antonas Krasovskis (...) bus tiriami jau atliekamame didelės apimties ikiteisminiame tyrime pagal universalią jurisdikciją dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje“, – po Generalinės prokuratūros pranešimo pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras pastebėjo, kad už karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui kurstymą, Baudžiamasis kodeksas (BK) nenumato senaties termino.

„Mano pareiškime generalinei prokurorei Nidai Grunskienei yra nurodoma, kad šie Rusijos valstybės propagandos skleidėjai sistemiškai, metodiškai ir nuolat viešai ragina Rusijos Federacijos kariuomenės vadovybę bei karius ir sukarintų grupuočių kovotojus vykdyti tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis ir tarptautinės teisės saugomų asmenų žudymą Ukrainoje“, – priminė NSGK pirmininkas.

„Be kita ko pažymėtina, kad V. Solovjovas kursto vykdyti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui ir kitų Europos valstybių ir tautų atžvilgiu, tame tarpe Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Generalinė prokuratūra, įvertinusi Baltarusijos opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos pateiktą informaciją dėl galimai neteisėtai vykdomo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusijos teritoriją ir Baltarusijos valdžios atstovų vaidmens prisidedant prie šių nusikalstamų veikų, pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šio ikiteisminio tyrimo aprėptyje taip pat bus tiriamas ir L. Kasčiūno pateiktas pareiškimas dėl galimai karo nusikaltimuose dalyvaujančių trijų Rusijos Federacijos piliečių, viešoje informacinėje erdvėje vykdančių ne tik Rusijos propagandą dėl karo Ukrainoje, bet galimai ir nusikalstamas veikas, numatytas Baudžiamojo kodekso 24 str., 5 d., 100 ir 101 straipsniuose.

Baudžiamajame kodekse (BK) nurodyta, kad tas, kas karo, ginkluoto konflikto arba okupacijos metu įsako ar kursto organizuoti bei vykdyti tremtį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 5 iki 15 metų. BK taip pat numatyta, jog tas, kas neteisėtai atskyrė vaikus, žinodamas, kad šie vaikai, jų tėvai ar globėjai valstybės vardu buvo pagrobti, baudžiamas laisvės atėmimu iki 8 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)