Minėti karo lėktuvai – sovietmečio palikimas, kurio Slovakijos kariuomenė nenaudojo nuo 2022 metų rugpjūčio, – neseniai buvo perduoti Ukrainai.

„Jie galėjo skraidyti, bet tai nereiškia, kad jie buvo tinkami ir kovoti. Ukrainiečiai atvyko į Slovakiją likus savaitei iki jų išsiuntimo, atsivežė atsarginių dalių ir apžiūrėjo lėktuvus“, – paaiškino J. Nadis po to, kai opozicija, vadovaujama ekspremjero Roberto Fico partijos „Smer-SD“, griežtai sukritikavo vyriausybę už tai, kad ji atsisakė „vertingų lėktuvų“.

Ministras užsiminė, kad gedimus galėjo tyčia sukelti Rusijos techniniai darbuotojai, kurie iki praėjusių metų dirbo Slovakijos Sliačo oro bazėje.

„Net policija tai tyrė, remdamasi mūsų įtarimais. Lėktuvo varikliuose buvo dalių, prie kurių galėjo prieiti slovakų technikai, ir taip pat buvo dalių, prie kurių galėjo prieiti tik rusų technikai. Defektai atsirado tik tose dalyse, prie kurių galėjo prieiti rusai“, – sakė J. Nadis.

Nors tyrimas neįrodė, kad tai būtų padaryta tyčia, Gynybos ministerija „prarado pasitikėjimą rusų technikais Sliače, nes gedimai vis atsirasdavo tose vietose, prie kurių galėjo prieiti tik jie“.

Generolas leitenantas Liubomiras Svoboda, buvęs geriausias Slovakijos karo pilotas, taip pat iškėlė prielaidą, kad rusai iš tiesų ketino sugadinti naikintuvus.

„Mes iš jų perėmėme variklį, kuris turėjo tarnauti 350 valandų. O galiausiai jis skraidė tik 70 valandų. Ką mes galime iš to spręsti? Galbūt buvo blogai atliktas darbas, pavadinkime taip. Nežinau“, – sakė jis.

Rusijos ambasada šalyje perspėjo, kad naikintuvų MiG29 perdavimas Ukrainai sukels „eskalaciją“, o sprendimus priėmę asmenys bus „laikomi atsakingais“.

Anksčiau „Ukrinform“ pranešė, kad kovo 17 dieną Slovakijos vyriausybė pritarė 13 naikintuvų MiG29 siuntimui Ukrainai kaip karinės pagalbos paketo dalį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)