Šiaurės Korėja pasitelkė šį vaizdo klipą propagandai, išjuokdama vieną Pietų Korėjos kandidatą į prezidentus. Tačiau vienas dalykas akivaizdus: nors eiliniai šiaurės korėjiečiai veikiausiai nėra matę šio klipo (prieiga prie interneto griežtai ribojama), „Gangnam Style“ yra pakankamai didelis hitas, kad jį žinotų net atsiskyrėliški Komunistų partijos nariai.

Kodėl liepos mėnesį pasirodęs klipas sulaukė tokio populiarumo, galima tik spėlioti. Jame 34 metų Pietų Korėjos dainininkas Park Jae-sangas juokingai šoka, savo judesiais primindamas vaikus, kurie šokinėja, bandydami imituoti jojimą žirgu. Jis repuoja ir pagal uždegantį ritmą šoka įvairiose Seulo vietose, nuolat apsuptas išvaizdžių merginų.

Šiam atlikėjui, kuris dar žinomas kaip PSY („Psycho“ trumpinys), pavyko padaryti tai, ko nesugebėjo nė viena Pietų Korėjos popmuzikos grupė. Nors kai kurios iš jų sulaukė sėkmės visoje Azijoje, jos beveik neprasiveržė į likusias pasaulio dalis. Park Jae-sangas, nepabūgęs nusifilmuoti juokdariškame klipe, išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Š.Korėja populiarų klipą pasitelkė propagandai, uriminzokkiri.com nuotr.
Svetainėje „YouTube“ jo klipas buvo peržiūrėtas daugiau kaip 220 mln. kartų. Didelio populiarumo sulaukė ir keli bandymai jį atkartoti. Vienas iš jų atnešė nemalonumų keliems Kalifornijos gelbėtojams: spauda skelbė, kad jie buvo atleisti iš darbo už tai, kad naudojo miesto nuosavybę kaip filmavimo aikštelę.

Tačiau šis Pietų Korėjos kūrinys turi ir rimtąją pusę.

Gangnamas, apie kurį dainuoja Park Jae-sangas, yra prabangus Seulo rajonas, kuriame naujieji turtuoliai apsiperka „Chanel“ parduotuvėse, važinėja brangiais automobiliais ir veda vaikus į prestižines parengiamąsias mokyklas. Dainininkas taip pat užaugo šiame rajone, ir nors jo šokio judesiai nė kiek nepanašūs į tai, ko būtų galima tikėtis iš rafinuotų Gangnamo gyventojų, kūrinio pavadinimas, regis, ir šlovina, ir išjuokia šio rajono gyvenimo būdą.

Tai ypač suveikė Pietų Korėjoje, kur vis didėjantis atotrūkis tarp turtingųjų ir skurstančiųjų tapo pakankamai rimtas, kad sulauktų dėmesio per prezidento rinkimų kampaniją.

Bet kokiu atveju pietų korėjiečiai kartu džiaugiasi Park Jae-sango sėkme, o žiniasklaida fiksuoja kiekvieną jo pasirodymą užsienyje: PSY pokalbių laidoje „Ellen“, PSY per „Saturday Night Live“. Dabar PSY parodija Šiaurės Korėjoje.

Stanfordo universiteto Rytų Azijos kalbų ir kultūros fakulteto profesorė Dafna Zur teigė, kad pietų korėjiečiai vis dar jaučia nevisavertiškumo kompleksą, kuris skatina juos džiaugtis bet kokiu pasirodymu pasaulyje. „Manau, kad korėjiečiai dar tebėra tam etape, kai manoma, kad bet koks viešumas yra geras viešumas“, - sakė ji.