Informaciją patvirtino ir Rusijos valstybinės naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis.

V. Šamarino sulaikymo pagrindu, kaip skelbiama, tapo baudžiamoji byla, iškelta dėl įtariamų sukčiavimu.

Skelbiama, kad generolo namuose buvo atlikta krata, po to jis buvo nugabentas į Tyrimų komiteto Vyriausiąją karinių tyrimų valdybą ir tenai apklaustas.

Rusijos tyrimų komitetas šios įvykio kol kas nepakomentavo.

V. Šamarinas – jau ketvirtasis aukšto rango Rusijos karininkas, kuriam pastaruoju metu iškelta baudžiamoji byla.

Po daugybės areštų Gynybos ministerijoje ir generaliniame štabe Kremlius ketvirtadienį neigė, kad valdžia vykdo tikslinį aukšto rango Rusijos kariuomenės pareigūnų valymą.

„Kova su korupcija yra nuolatinės pastangos. Tai nėra kampanija. Tai neatsiejama teisėsaugos institucijų veiklos dalis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusijos valstybinės naujienų agentūros antradienį pranešė, kad suimtas Rusijos generolas Ivanas Popovas, kritikavęs kariuomenės vadus ir pareiškęs susirūpinimą dėl didelio aukų skaičiaus Ukrainoje.

Gegužės 14 d., įtarus kyšio ėmimu, sulaikytas Jurijus Kuznecovas. Teismas jį leido suimti dviem mėnesiams. Jo namuose ir darbo vietoje pareigūnai atliko kratas, kurių metu konfiskavo daugiau nei 100 mln. rublių (daugiau nei milijoną eurų), auksinių monetų, kolekcinių laikrodžių ir prabangos prekių.

Generolas leitenantas kaltinamas paėmęs 30,5 mln. vertės kyšių iš verslininko Levo Martirosiano. Tyrėjai, kaip skelbiama, mano, kad J. Kuznecovas padėjo L. Martirosianui sudaryti vyriausybinių sutarčių ir susitarimų su Krasnodaro aukštąja karine mokykla, pavadinta armijos generolo Sergejaus Matvejevičio Štemenkos garbei, dėl apgyvendinimo paslaugų suteikimo už 372 mln. rublių (apie 3,8 mln. eurų). Verslininkas už pagalbą atsidėkojo: Krasnodare nupirko žemės sklypą ir jame pastatė daugiau nei tūkstančio kvadratinių metrų ploto namą, kurio vertė siekia 22,993 mln. rublių (apie 232 tūkst. eurų).

Rusijos politikos mokslininkas Michailas Sava tvirtina, kad S. Šoigu atleidimas ir Andrejaus Belousovo paskyrimas naujuoju gynybos ministru „visiškai nesusijęs su korumpuotumu“. M. Sava pridūrė, jog „tame žmonių rate visi vagia“. Šių pokyčių tikslas yra dvejopas: išlaidų kariuomenei kontrolės susigrąžinimas ir bet kokios grėsmės V. Putino valdymui pašalinimas.

Gynybos ministru paskyręs ekonomistą, kuris tvirtai įsitikinęs, jog valstybė turi būti pagrindinis ekonomikos variklis, V. Putinas rodo pasauliui, kad visą Rusiją verčia karo mašina ir ruošiasi ilgai kovai. Šiam tikslui jam reikia gero technokrato, kuris, pirmiausia, būtų lojalus.

Skirtingai negu S. Šoigu, A. Belousovas neturi įtakingo užnugario ar lojalių sekėjų klano. Už šį postą jis turi dėkoti V. Putinui, taip pat jis yra intravertas, nesiekiantis atsidurti dėmesio centre, o svarbiausia – neplanuojantis įgyti galios ir kelti grėsmės V. Putino autoritetui. Iš Rusijos pabėgęs politikos apžvalgininkas Vladimiras Osečkinas, palaikantis artimus ryšius su Rusijos saugumo aparatu, paaiškino, kad labiau už viską V. Putinas bijo, jog nepasikartotų 2023 m. birželio įvykiai, kai Jevgenijus Prigožinas surengė maištą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)