Visgi vėliau pranešta, kad buvęs lyderis negyvas. „Buvęs Libijos diktatorius Muammaras Gaddafi nuo per šturmą patirtų sužalojimų mirė“, tokią informaciją „Reuters“ suteikė vienas Libijos pereinamosios tarybos atstovas.

Informaciją apie M. Gaddafi mirtį „Reuters“ naujienų agentūrai suteikė Libijos pereinamosios tarybos atstovas Abdelis Majidas Mlegda. Anksčiau jis sakė, kad buvęs lyderis buvo pašautas į abi kojas. Skelbiama, kad diktatorius buvo sužeistas, kai bandė sprukti. Esą jo konvojų apšaudė NATO karo lėktuvai.

„Jis buvo sužeistas ir į galvą. Buvo labai daug šaudoma tiek į jį patį, tiek į jį lydinčius asmenis. Jis mirė“, - sakė laikinosios valdžios atstovas.

M. Gaddafi į valdžią Libijoje atėjo 1969 metais. Jis nuo valdžios buvo nuverstas vasarį, kai šalyje prasidėjo sukilimas.

Libijos diktatoriaus sulaikymo siekė Tarptautinis Baudžiamasis teismas.

Libijos sukilėlių atstovas spaudai: M.Gaddafi žuvo, galas tironijai

Buvęs Libijos lyderis Muammaras Gaddafi nukautas naujojo režimo pajėgų paskutiniame pasipriešinimo taške - jo gimtajame Sirto mieste, pareiškė Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) atstovas.

"Mes skelbiame pasauliui, kad Kadhafi nukautas per revoliucijos veiksmus", - sakė Abdel Hafezas Ghoga.

"Ši akimirka istorinė. Galas tironijai ir diktatūrai. Gaddafi sutiko savo likimą", - pridūrė atstovas.

M.Gaddafi buvo sužeistas

Paviešinta sužeisto M.Gaddafi nuotrauka
„Jis sulaikytas. Pašautas į abi kojas“, - teigia Libijos laikinosios valdžios atstovas Abdelis Mahidas, skelbia „Reuters“.

„Jis išgabentas greitosios pagalbos automobiliu“, - patvirtino atstovas.

AFP naujienų agentūra cituoja kitą laikinosios Libijos valdžios pareigūną, Mohamedą Leithą. Jis tvirtina, kad pulkininkas M. Gaddafi buvo sulaikytas Sirto mieste, sunkiai sužeistas, bet dar kvėpavo.

Visgi Libijos televizija skelbė, kad - M. Gaddafi negyvas.

Mirtį skelbia ir kitos televizijos

Anksčiau LNT atstovas Misratoje sakė "Sky News": Gaddafi yra negyvas, visiškai negyvas. Jam peršautos abi kojos ir kulka galvoje. Kūnas bus atgabentas į Misratą netrukus".

Libijos televizija ir "al Jazeera" taip pat pranešė, kad M. Gaddafi yra negyvas.

Naujai išlaisvintame rajone Sirto centre virš didžiulės įstaigos pastato LNT kovotojai iškėlė naująją raudonos, juodos bei žalios spalvų nacionalinę vėliavą ir salvėmis sveikino džiūgaujančius savo kovos draugus.

Šimtai LNT karių kelias savaites laikė apsupę šį Viduržemio pakrantės miestą, dėl kurio kovose žuvo dešimtys jų kovų draugų ir nežinomas skaičius M.Gaddafi šalininkų.

Kaip pasakojo LNT kariai, atkariavę paskutines pozicijas iš M. Gaddafi ištikimų pajėgų, jose rado daug lavonų.

Šalis švenčia

Dar ir negavus nepriklausomų šaltinių patvirtinimo apie M. Gaddafi sulaikymą visa šalis ėmė švęsti.

M.Gaddafi maldavo nešauti

Libijos kovotojai jau ne kartą skelbė sulaikę M. Gaddafi šeimos narių ir artimųjų, tačiau anksčiau iš informacija taip ir nepasitvirtindavo.

Skelbiama, kad sulaikymo metu M. Gaddafi buvo pašautas į abi kojas. Esą jis sučiuptas, kai bandė bėgti iš Sirto miesto, kurį užėmė sukilėliai.

Vienas iš Libijos kariuomenės pareigūnų Sirte žurnalistams sakė, jog M. Gaddafi slėpėsi požeminėje slėptuvėje, o kai sukilėliai priartėjo, pradėjo šaukti: „Nešaudykite, nešaudykite!“.