Pastarosiomis savaitėmis Prancūzijoje, didžiausioje Europos Sąjungos žemės ūkio produktų gamintojoje, vyko daugybė protestų, kuriuose ūkininkai piktinosi nepakankamomis pajamomis, biurokratizmu ir aplinkosaugos politika, kuri, jų teigimu, kenkia jų galimybėms konkuruoti su mažiau suvaržymų turinčiomis šalimis.

„Mums reikia atsakymų“, – sakė Karine Duc, ūkininkė iš pietvakarinio Lot-et-Garonne departamento, prisijungusi prie traktorių kolonos, važiuojančios į Paryžių. „Tai paskutinis mūšis už ūkininkavimą. Tai išlikimo klausimas“, – sakė ji AFP.

Ant vieno kolona judančio traktoriaus užkabintame plakate buvo parašyta: „Mes nemirsime tylėdami“.

Ūkininkai sakė, kad pirmadienio popietę planuoja sustiprinti savo spaudimo kampaniją ir prie pagrindinių arterijų į Paryžių įrengti aštuonis blokpostus.

Policija saugo oro uostus

Reaguodama į tai vyriausybė nurodė dislokuoti 15 000 policininkų ir žandarų. Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas liepė pajėgoms veikti santūriai. Tačiau jis taip pat perspėjo ūkininkus netrikdyti strateginių vietų.

„Mes neleisime, kad būtų apgadinti vyriausybės pastatai, mokesčių tarnybos ar prekybos centrai arba stabdomi sunkvežimiai, gabenantys užsienio produkciją. Akivaizdu, kad tai nepriimtina“, – sakė jis.

G. Darmaninas sakė, kad protestuotojai taip pat negalės trukdyti Paryžiaus Charles de Gaulle ir Orly oro uostų veiklos ar pietinėje miesto dalyje esančio tarptautinio didmeninio maisto produktų turgaus „Rungis“ veiklos.

Pirmadienį prie „Rungis“ buvo dislokuotos šarvuotos policijos mašinos, nes kai kurie ūkininkai pagrasino jį „okupuoti“.

Policijai ir žandarams taip pat nurodyta neleisti bet kokio įsiveržimo į patį Paryžių, sakė G. Darmaninas.

Vyriausybė stengiasi, kad nepasitenkinimas tarp ūkininkų neišplistų prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, kurie laikomi pagrindiniu išbandymu prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybei.

Sekmadienį lankydamasis viename ūkyje ministras pirmininkas Gabrielis Attalis dar kartą stengėsi išklausyti ūkininkų keliamas problemas, nes penktadienį paskelbtos įvairios nuolaidos nepadėjo sušvelninti krizės. „Noriu, kad mes viską išsiaiškintume ir pažiūrėtume, kokių papildomų priemonių galime imtis“, – sakė jis.

„Spaudimas vyriausybei“

Pagrindinės ūkininkų profsąjungos FNSEA vadovas Arnaud Rousseau teigė, kad tikisi susitikti su G. Attaliu vėliau pirmadienį. „Mūsų tikslas – ne erzinti prancūzus ar apsunkinti jų gyvenimą, o daryti spaudimą vyriausybei“, – sakė jis transliuotojui RTL.

Savaitgalį kai kurios kelius blokavusios užtvaros buvo panaikintos, tačiau pirmadienį anksti ryte traktoriais važiuojantys žemdirbiai vėl sugrįžo į susitikimo vietas, kad galėtų pradėti lėtą kelionę sostinės link.

FNSEA ir „Jeunes Agricultueurs“ („Jaunieji ūkininkai“) planuoja pradėti Paryžiaus apgultį pirmadienį apie 14.00 val. (13 val. Grinvičo laiku).

Apie 30 aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ aktyvistų pirmadienio rytą paleido dūmines granatas Paryžiaus Santarvės aikštėje netoli Eliziejaus laukų. Jie išskleidė protestuojančius ūkininkus palaikantį transparantą, o policija juos išlydėjo be incidentų.

Taksi vairuotojai pirmadienį surengė savo protesto akciją prieš, jų teigimu, nepakankamą atlygį už Prancūzijos sveikatos priežiūros tarnybų pacientų vežimą. Lėtai važiuodami jie užkimšo greitkelius visoje šalyje, įskaitant A13, vedantį į Paryžių.

Kaimyninėje Belgijoje ūkininkai irgi suintensyvino savo kampaniją ir sekmadienį užblokavo pagrindinį greitkelį, taip pat reikalaudami geresnių sąlygų. Dešimtys traktorių, lėtai slinkdami per sankryžą, sustabdė eismą E42 greitkelyje į šiaurę nuo Namūro šalies pietuose.

Prie futbolo stadiono protestavę ūkininkai taip pat 30 minučių privertė pavėlinti savaitgalio rungtynes tarp „Racing Genk“ ir „Sint-Truiden“ komandų.

Pastarosiomis savaitėmis ūkininkų protestai taip pat buvo kilę Vokietijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Nyderlanduose.