B. al Assadas tai pareiškė praėjus kelioms dienoms po to, kai Paryžius apkaltino Damasko režimą, kad jis sužlugdė pastarąjį Sirijos taikos derybų ratą, praėjusią savaitę vykusį Ženevoje.

Prancūzija nuo pirmųjų konflikto dienų yra paramos terorizmui Sirijoje vėliavnešė“, – sakė B. al Assadas, turėdamas galvoje Paryžiaus paramą sukilėliams, kurie nuo 2011-ųjų kovoja su Damasko režimu.

„Ji negali vertinti taikos konferencijos“, – sakė prezidentas žurnalistams Damaske.

„Tie, kas palaiko terorizmą, neturi teisės kalbėti apie taiką ar kištis į Sirijos reikalus“, – pažymėjo jis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas akcentavo savo šalies vaidmenį tarptautinėje koalicijoje, kuri buvo suburta kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

„Ponas Basharas al Assadas negali reikšti politinės pozicijos, kol yra priklausomas nuo Irano ir Rusijos“, – sakė ministras žurnalistams per vizitą Vašingtone.

Damaskas neturi ko pamokyti Prancūziją, pridūrė jis.

„Būtent koalicija atvėrė kelią pergalei“, – pabrėžė J.-Y. Le Drianas.

Ženevoje vykęs naujausias Sirijos taikos derybų raundas baigėsi ketvirtadienį nepadarius pažangos.

Penktadienį Paryžius pasmerkė „neatsakingą B. al Assado vyriausybės trukdymo strategiją“, nurodęs, kad ji atsisakė dalyvauti derybose.

Sekmadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pavadino B. al Assadą „Sirijos žmonių priešu“, kuriam „ už savo nusikaltimus teks atsakyti prieš savo tautą ir tarptautinius teismus“.

Visgi E. Macronas pridūrė: „Turime kalbėti su B. al Assadu ir jos atstovais“.

B. al Assado politinės ateities klausimas buvo pagrindinė kliūtis siekiant pažangos per visus iki šiol buvusius JT palaikomų netiesioginių konflikto šalių derybų raundus.

Damaskas pirmenybę teikia ne Ženevos taikos procesui, o 2018 metais Sočyje numatytoms deryboms, kurias organizuoja pagrindinė režimo sąjungininkė Rusija.

„Žmonės, su kuriais deramės Ženevoje, neatstovauja netgi patys sau“, – sakė B. al Assadas.

Pilietinis karas Sirijoje, prasidėjęs Damaskui žiauriai nuslopinus taikias demonstracijas prieš B.al Assadą, peraugo į sudėtingesnį konfliktą, į jį įsitraukus užsienio valstybėms ir džihadistų grupuotėms.

Nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą jau žuvo daugiau nei 340 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)