Tai buvo vėliausia virtinė žydų valstybės atakų prieš Irano ir jo remiamas pajėgas, veikiančios jos kaimynystėje.

Izraelis anksčiau žadėjo neleisti savo pagrindiniam priešui įsitvirtinti kariniu požiūriu Sirijoje, kur Teheranas kartu su Maskva ir Libano šiitų kovotojų grupuote „Hezbollah“ remia prezidento Basharo al Assado vyriausybę.

Per priešaušriu surengtus antskrydžius netoli piečiau sostinės esančioje Kisvoje žuvo trys iraniečiai ir septyni Teherano remiami užsienio kovotojai, informavo Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Be to, į vakarus nuo Damasko esančiuose Mazoje ir Džisr Bagdade žuvo iš viso aštuoni Sirijos oro pajėgų kariai, nurodė SOHR.

Tuo metu pietinės Daraa provincijos Ezros rajone buvo nukauti penki proiranietiškos grupuotės nariai sirai.

Vienas šaltinis Sirijos kariuomenėje, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra SANA, pareiškė, kad oro erdvės gynybos sistemos po vidurnakčio sureagavo į dvi Izraelio antskrydžių bangas. Per tas atakas buvo smogta Damasko apylinkėms, o paskui taikiniams Daraa ir gretimoje Kuneitros provincijoje.

„Per išpuolį buvo sužeisti aštuoni kovotojai“, – teigė šaltinis, nepatikslinęs, kur jie buvo dislokuoti, ar kokia jų tautybė.

Pasak jo, smūgiai buvo suduoti iš oro erdvės virš Izraelio okupuotų Golano aukštumų ir pietų Libano.

Garsūs sprogimai

Naujienų agentūros AFP korespondentai Damaske išgirdo garsius sprogimus apie 1 val. 15 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Valstybinė televizijos reportažuose matyti padangę nušvietę sprogimai.

Vienas AFP kalbintas Izraelio armijos atstovas atsisakė komentuoti antskrydžius.

Izraelis nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais sudavė šalyje daugybę smūgių – daugiausia vyriausybės pajėgų ir jų sąjungininkų iš Irano bei „Hezbollah“ pozicijoms.

Žydų valstybės politiniai lyderiai viešai aptaria bombardavimo kampaniją, nors šalies kariuomenė retai komentuoja konkrečius antskrydžius.

Praėjusį mėnesį Damaskas apkaltino Izraelio oro pajėgas įvykdžius ataką prieš Sirijos centre esančią oro pajėgų bazę T4. SOHR duomenimis, tuomet žuvo mažiausiai trys proiranietiški kovotojai.

Gruodį organizacija pranešė, kad per Izraelio antskrydžius buvo nukauti trys užsieniečius, kovoję Damasko pajėgų pusėje piečiau sostinės.

Mėnesiu anksčiau Izraelio armija prisiėmė atsakomybę už virtinę antskrydžių prieš Sirijos karinius objektus ir Irano pajėgų pozicijas. Tąsyk žuvo 23 žmonės, įskaitant 16 užsieniečių.

Izraeliečių ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu teigė, kad tarp taikinių buvo Irano revoliucinės gvardijos pajėgos, atsakingos už užsienio operacijas.