Norint pažaboti imperines Rusijos ambicijas, būtinas Europos perginklavimas, kuriame JK galėtų tekti svarbus vaidmuo, teigė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis. Interviu „The Guardian“ jis paragino balsuoti už ES sankcijas, taip pat priminė apie JAV įspėjimą Maskvai, kuo baigtųsi branduolinio ginklo naudojimas Ukrainoje.

Lenkijos URM lyderis taip pat paragino balsuoti už ES sankcijas ir už 5 000 karių ES mechanizuotąją brigadą, be to, teigė, kad Lenkija yra pasirengusi pritarti visos ES masto programai, pagal kurią Ukrainos šaukimo į kariuomenę vengiantys asmenys būtų skatinami grįžti į tėvynę.

Radoslawas Sikorskis

Interviu leidiniui R. Sikorskis pabrėžė – Lenkija remia Ukrainos teisę smogti kariniams taikiniams Rusijoje, o Vakarams reikėtų liautis ribojus savo veiksmus, kuriais remia Ukrainą.

R. Sikorskis, kuris neseniai dalyvavo Veimaro trikampio formato susitikime su Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, sakė, jog Veimaro trikampio šalių sutarimu, reikia užpildyti ES gynybos pajėgumų spragas, atsiradusias po Šaltojo karo pabaigos.

Lenkijos kariuomenė

Lenkija gynybai skiria 4 proc. savo BVP, kitos valstybės, pasak R. Sikorskio, turėtų ją pasivyti, o tam tereikia perorientuoti karines pajėgas. „Taikos dividendų ir ekspedicinio karo laikotarpiu daugiausiai dėmesio skyrėme didelės vertės aukštųjų technologijų platformoms ir ginklams. Tik dabar iš naujo atrandame, kad iš tiesų tereikia milijonų šovinių“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie ES sankcijas R. Sikorskis informavo, jog Veimaro susitikimo nariai pasisakė už tai, kad ES imtųsi platesnio jų koordinavimo vaidmens. „Turėtume atsisakyti vienbalsiškumo principo sankcijų srityje. Kai kurios iš jų buvo atidėtos vien dėl to, kad viena valstybė narė joms nepritarė“, – pridūrė jis.

Lenkijos URM vadovas skeptiškai vertino Rusijos grasinimus panaudoti branduolinius ginklus. „Amerikiečiai sakė rusams – jei susprogdinsite atominę bombą, net jei ji nieko nenužudys, mes smogsime į visas jūsų pozicijas Ukrainoje konvenciniais ginklais ir jas sunaikinsime. Manau, kad tai patikimas grasinimas“, – akcentavo jis.