Nuo Maskvos iki Sibiro šalyje – atšiauri žiema. Sostinėje temperatūra – apie minus 15 laipsnių, kituose regionuose ji siekia ir minus 40. Tačiau rusų žiemos speigas nestebina.

„Mes – rusai, prie šalčių esame įpratę. Nuo jų saugomės paprastai – nešiojame kailinius. Ką dar galime padaryti?“ – sako žurnalistų pakalbinta Maskvos gyventoja Nina.

Maskvoje tokie orai žiemą įprasti. Tačiau Sibiro regione šaltis šiais metais itin stiprus. Altajuje užfiksuota minus 42 laipsniai šalčio, o Tomske – minus 45 laipsniai. Vietos valdininkai griežtai kontroliuoja energijos tiekimą, šildymo įrangą – gedimai čia turėtų skaudžių pasekmių. Žmonės raginami neiti į lauką, jei yra tokia galimybė. Dėl didžiulių šalčių atšaukiamos pamokos.

Rusijos kaimynę Ukrainą irgi kamuoja atšiaurus klimatas. Čia šaltis jau pareikalavo 37 gyvybių, daugiau nei pusantro šimto žmonių dėl nušalimų atsidūrė ligoninėse. Ypač daug problemų kyla dėl gausaus sniego. Susidarė spūstys keliuose.

Daugybė automobilių įstrigo viename iš pagrindinių greitkelių, nuo sostinės Kijevo iki Vengrijos sienos. Iš nebepavažiuojančių autobusų buvo evakuojami keleiviai.

Sniego tiek daug, kad padėti atskubėjo kariuomenė su šarvuotąja technika. Ukrainos valdžia visoje šalyje organizuoja daugiau nei pusantro tūkstančio „šilumos punktų“. Sušalusius pagalbos darbuotojai vaišina arbata ir sumuštiniais.

„Žmonės perduoda vieni kitiems informaciją apie tokius „šilumos punktus“. Mokomės iš praėjusių metų – būdavo, kad prie vieno punkto susirinkdavo net iki 35-ių žmonių. Jie čia sušyla, kai kurie pasilieka ir nakvoti, nes daugiau neturi kur eiti“, – tvirtina Nepaprastųjų padėčių ministerijos atstovas Petro Trevynskas.

Meteorologai prognozuoja, kad toks ir galbūt dar didesnis šaltis Rusiją ir Ukrainą kaustys dar bent savaitę.