Seulo teigimu, vyriškis, dirbęs žuvininkystės departamente, pradingo iš patrulinio katerio netoli sienos, o vėliau buvo surastas Šiaurės Korėjos vandenyse, rašo bbc.com.

Šiaurės Korėjos kariai vyrą nušovė, apipylė jo kūną degalais ir uždegė, praneša ministerija. Manoma, kad toks žiaurus elgesys – apsisaugojimo nuo koronaviruso priemonė.

Pchenjanas įvykio nekomentuoja.

Abi Korėjas skirianti siena yra griežtai saugoma. Kaip manoma, Šiaurės Korėja taiko požiūrį, kad, siekiant apsisaugoti nuo COVID-19 patekimo į šalį, pašaliečius reikia stengtis ne nukenksminti sužeidžiant, o nušauti.

Šis incidentas – jau antras kartas, kai Šiaurės Korėjos kariai nužudo civilį Pietų Korėjos gyventoją. 2008-ųjų liepą Kumgango kalno regione karys nušovė turistą.

Ką sako Pietų Korėja?

Pareigūnas pirmadienį dingimo metu buvo savo patruliniame kateryje maždaug 10 km nuo sienos su Šiaurės Korėja, netoli Jonpjongdo salos, teigia Pietų Korėjos gynybos ministerija.

47-erių dviejų vaikų tėvas laive paliko savo batus. Manoma, kad jis ketino pabėgti į Šiaurės Korėją – tai retas, tačiau precedentą turintis žingsnis.

Gelbėjimosi liemenę vilkintį vyriškį Šiaurės Korėjos patrulinis kateris jūroje rado antradienį, maždaug 15.30 val. vietos laiku, pridūrė Seulas.

Užsidėję dujokaukes, jie iš tolo apklausė vyriškį, o tada sulaukė „aukštesnės valdžios nurodymo“ jį nužudyti. Jis buvo nušautas vandenyje.

Tada Šiaurės Korėjos kariai jūroje esantį kūną padegė, teigia Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareigūnai, pridurdami manantys, kad toks sprendimas gali būti apsisaugojimo nuo koronaviruso priemonė.

Pietų Korėjos kariai prie pasienio ruožo

Kokios reakcijos sulaukta?

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas nužudymą pavadino „sukrečiančiu“ incidentu, kurio toleruoti negalima. Jis paragino Šiaurės Korėją dėl šio išpuolio imtis „atsakingų“ priemonių.

Šalies Nacionalinio saugumo taryba teigia, kad Šiaurės Korėja „neturi pasiteisinimo tokiam elgesiui – buvo nušautas neginkluotas Pietų Korėjos pilietis, nerodęs jokių pasipriešinimo ženklų, o jo kūnas sudegintas“.

„Šie kariniai veiksmai pažeidžia tarptautinius nuostatus. Mes griežtai reaguosime į bet kokius Šiaurės Korėjos veiksmus, keliančius grėsmę mūsų gyventojų gyvybei ir saugumui“, – teigia Nacionalinės saugumo tarybos generalinis sekretorius Suh-Choo-sukas.