Kim Myong Gilas ir dar trys Šiaurės Korėjos delegacijos pareigūnai anksčiau ketvirtadienį atvyko į Pekiną, o iš ten išskrido į Stokholmą, sakoma pranešime.

„Vykstame darbo lygio derybų su JAV“, – Pchenjano delegatas sakė žurnalistams Pekine.

„Kadangi JAV pasiuntė naują signalą, esu kupinas didelių vilčių ir optimizmo, ir taip pat optimistiškai žiūriu į rezultatus“, – patikino jis.

Derybos turėtų prasidėti vėliau šią savaitę, nors jų vietos kol kas nepatvirtino nė viena iš šalių.

Atsidūrusios aklavietėje dėl Pchenjano branduolinio ginklavimosi ambicijų Šiaurės Korėja ir Jungtinės Valstijos sutiko atgaivinti darbo lygio dialogą per birželį įvykusį improvizuotą JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotoje zonoje.

Apie Šiaurės Korėjos delegacijos kelionę buvo pranešta praėjus dienai po to, kai Pchenjanas išbandė iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą. Tai buvo labiausiai provokuojantis manevras nuo Pchenjano dialogo su Vašingtonu pradžios 2018 metais.

Šiaurės Korėja dažnai derina diplomatinius bandymus su kariniais žingsniais, taip siekdama išlaikyti spaudimą derybų partneriams, ir gali manyti, kad minima ginklų sistema suteikia jai papildomą svertą, sako analitikai.

Nepaisant įstrigusių derybų Pchenjanas toliau žarstė pagyrimus D. Trumpui ir vadino jį „drąsiu“ bei „išmintingu“ lyderiu.

Be to, įtampa pastebimai atslūgo, kai D. Trumpas praėjusį mėnesį atleido iš pareigų griežtos pozicijos Pchenjano atžvilgiu besilaikiusį savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną. Šiaurės Korėja nekart yra jį pavadinusi „karo kurstytoju“.

D. Trumpas taip pat kritikavo J. Boltoną sakydamas, kad jo pareiškimai apie Šiaurės Korėją „labai brangiai mums atsiėjo“. Apžvalgininkai sako, kad jo atleidimas galėjo padėti sugrąžinti Šiaurės Korėją prie derybų stalo.

Sutartis su Pchenjanu yra viena svarbiausių D. Trumpo užsienio politikos iniciatyvų. Siekdamas Korėjos pusiasalio denuklearizacijos jis yra surengęs du istorinius susitikimus us Kim Jong Unu.

Nepaisant anksčiau šiais metais Hanojuje surengtas abiejų lyderių susitikimas žlugo, o derybos įstrigoD. Trumpas, vertindamas galimybes susitarti, neprarado optimizmo ir džiaugėsi, anot jo, gerais asmeniniais santykiais su Kim Jong Unu.