Toks žmonių noras kaupti atsargas gali būti susijęs su jau artimiausiu metu šalyje prasidėsiančiu karantinu, iš pirmo žvilgsnio neatrodo, kad tokius vartotojų pokyčius lėmė pasirodžiusi neoficiali informacija apie sunkiai sergantį šalies lyderį Kim Jong Uną, informuoja naujienų agentūra „NK News“, remdamasi Pchenjane gyvenančių žmonių liudijimais.

Iš pradžių ėmė trūkti importuotų vaisių ir daržovių, o dabar parduotuvėse jau stinga ir kitų produktų.

„Radio Free Asia“ praeitą savaitę taip pat pranešė, jog dėl paniško pirkimo Šiaurės Korėjoje pradėjo augti maisto produktų kainos.

Šiaurės Korėja savo sienas uždarė dar sausį, kai kaimyninėje Kinijoje pradėjo kaip ant mielių augti užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu skaičius. Kim Jong Uno režimas teigia, jog šalyje nėra nė vieno COVID-19 atvejo, tačiau Jungtinės Valstijos „įsitikinusios“, kad virusas pasiekęs ir Šiaurės Korėją, nes šalyje beveik nefiksuojamas karinis aktyvumas, per telekonferenciją dar kovą sakė JAV pajėgų vadas Pietų Korėjoje generolas Robertas Abramsas.

Maisto stygius Šiaurės Korėjos gyventojams jokia ne naujiena – šalis viena iš skurdžiausiai gyvenančių visame pasaulyje.
Paskutinį XX amžiaus dešimtmetį šalyje siautęs badas, remiantis kai kuriais skaičiavimais, pražudė iki 10 proc. visų gyventojų.

Naujasis koronavirusas kelia dar didesnį pavojų. Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa šią savaitę perspėjo, jog ekonominės problemos, nulemtos pandemijos, besivystančiam pasauliui gresia nauja bado banga.

Pasaulio maisto programa, veikianti ir Šiaurės Korėjoje, sako, kad nepakankamai vertingai maitinasi iki 40 proc. visų šalies gyventojų ir priduria, kad „nerimas dėl galimo maisto stygiaus ir nepilnavertiška mityba – šalyje itin paplitę reiškiniai“.

Kim Jong Unas balandžio 15 dieną nedalyvavo senelio ir valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo gimtadienio iškilmėse.

Politinio biuro posėdžiuose jis nebesilanko nuo balandžio 11 dienos, taip kurstydamas nerimą dėl jo sveikatos būklės.

Valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra skelbia, kad Kim Jong Unas trečiadienį pasiuntė žinutę Sirijos prezidentui Basharui al Assadui. Informacija apie tokio pobūdžio susirašinėjimus skelbiama gana dažnai.

Jungtinių Valstijų pareigūnai pirmadienį pareiškė turintys informacijos, jog Kim Jong Unas po praeitą savaitę jam atliktos sudėtingos širdies ir kraujagyslių operacijos yra kritinės būklės. Pietų Korėjos prezidento Moo Jae In administracija skelbia, kad Kim Jong Unas „įprastu ritmu dirba“ iš šalies provincijos, jam talkina artimiausi padėjėjai ir nefiksuojamas joks ypatingas aktyvumas.

Šiaurės Korėjos lyderio sveikata – viena iš labiausiai šalyje saugomų paslapčių, apie kurią žino tik keli artimiausi žmonės. Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė neturintis informacijos apie Kim Jong Uno sveikatą ir pridūrė, kad galimai bandys su juo susisiekti ir sužinoti.

JAV jungtinės vadavietės vicepirmininkas generolas Johnas Hytenas trečiadienį Vašingtone sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti jokios su Šiaurės Korėjos lyderiu susijusios informacijos ir pridūrė: „Spėju, kad Kim Jong Unas vis dar pilnai kontroliuoja Šiaurės Korėjos branduolines ir karines pajėgas. Neturiu pagrindo manyti kitaip“.