Šeštadienį, sausio 26 dieną, per skubiai surengtą susirinkimą su aukščiausiais gynybos ir saugumo pareigūnais Šiaurės Korėjos lyderis paskelbė virtinę įsakymų. Tarp jų buvo ir nurodymas užbaigti pasiruošimą naujam branduoliniam bandymui, rašo laikraštis „Joongang Daily“.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida taip pat praneša, jog Kim Jong Unas nurodė savo pareigūnams imtis „efektyvių, visų dėmesį atkreipiančių valstybinių priemonių“, rašo „The Telegraph“.

Nors jau buvo tikimasi, kad nepaisydamas tarptautinės bendruomenės spaudimo susilaikyti, Pchenjanas vis tiek surengs trečią branduolinį bandymą, analitikai prognozavo, jog sprogimas bus suplanuotas taip, kad sutaptų su velionio šalies lyderio Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro), mirusio 2011 metų pabaigoje, gimtadieniu, minimu vasario 16-ąją, arba naujos Pietų Korėjos vyriausybės inauguracija, turinčia įvykti devyniomis dienomis vėliau.

Tačiau dabar pranešimai rodo, kad Šiaurės Korėja savo branduolinę galią gali pademonstruoti greičiau.

1993 metų kovą Šiaurės Korėja įvedė šalyje karinę padėtį, o vėliau paskelbė pasitraukianti iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties. Tuomet režimas taip pat nurodė savo kariams būti pasiruošusiems karui.

Pchenjano pasiruošimo darbus patvirtino Pietų Korėjos vyriausybės pareigūnai ir šaltiniai Pekine. Žvalgybos nuotraukose matyti, kad Pungeri (Pyunggye-ri) vietovėje ruošiantis branduoliniam bandymui, buvo uždengta šachtos anga.

Pirmąjį branduolinį bandymą Šiaurės Korėja atliko 2006 metų spalį, o 2009 metų gegužę po žeme detonavo antrąją atominę bombą.

Naujausias bandymas laikomas atsaku į tarptautinę kritiką, kurios Pchenjanas sulaukė gruodžio mėnesį paleisdamas vieną raketą. Režimas tvirtino, kad šio bandymo tikslai buvo taikūs, bet Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vienbalsiai nusprendė, kad buvo išbandyta tarpžemyninė balistinė raketa.

Pietų Korėjos prezidentas Lee Myung Bakas savo kariuomenei nurodė būti pasirengus „stipriam atsakui“ į bet kokią Šiaurės Korėjos provokaciją.