Kim Jong-Ilas mirė 2011 metų gruodžio 17 dieną nuo širdies smūgio, bet apie jo mirtį šalies gyventojams ir pasauliui buvo pranešta tik po dviejų dienų.

Šimtai tūkstančių žmonių, civilių gyventojų ir kariškių, ramiai stovėjo rikiuotėje prie Saulės mauzoliejaus Kumsusano rūmų Pchenjane tris tylos minutes, kuriomis velionis lyderis buvo pagerbtas visoje šalyje.

Stingdančiame žiemos šaltyje įsisupę į storus paltus, žmonės minioje klausėsi kalbos, garbinančios velionio Kim dorybes. Kalba buvo sakoma iš balkono, iš kurio juodai vilkintis Kim Jong-Unas stebėjo ceremoniją.

Šio gigantiško mauzoliejaus, kuriame laikomi balzamuoti Kim Jong-Ilo ir jo tėvo, Šiaurės Korėjos įkūrėjo ir lyderio Kim Il-Sungo (Kim Ir Seno) palaikai, fasade dominavo du milžiniški buvusių lyderių portretai po iki pusės stiebo nuleista vėliava.

Ceremoniją tiesiogiai transliavo valstybinė televizija; transliacijos metu įvykius emocingai komentavo pranešėja.

"Mūsų liaudis ir kariškiai su ašaromis ilgisi saulėtos mūsų brangaus tėvo šypsenos, - sakė ji. - Mes su nepakeliamu troškimu ilgimės jūsų ir visų tų dienų, kurias praleidome su jumis".

Kim šeimą šią izoliuotą, skurdžią, bet branduolinį ginklą turinčią valstybę geležiniu kumščiu ir visa apimančiu asmenybės kultu valdo jau daugiau kaip šešis dešimtmečius.

Kiek anksčiau Kim Jong-Unas, lydimas žmonos Ri Sol-Ju (Ri Sol-Džu), vadovavo šimtams partijos ir ginkluotųjų pajėgų aukščiausio rango pareigūnų per oficialią ceremoniją pačiame mauzoliejuje, kur buvo žemai lenkiamasi dviem gigantiškoms jo tėvo ir senelio statuloms.

Priešais juodai vilkinčius pareigūnus akmeniniais veidais žygiavo kareiviai, kurie nešė didžiulį gėlių vainiką su juosta ir užrašu: "Didieji draugai Kim Jong-Ilas ir Kim Il-Sungas lieka su mumis amžiams".