Nešančioji raketa antradienį pakilo iš Šiaurės Pchenjano provincijos ir „tiksliai iškėlė žvalgybinį palydovą „Malligyong-1“ į jo orbitą“, skelbė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Valstybinė žiniasklaida parodė vaizdus, kuriuose užfiksuotas besišypsantis ir mojuojantis Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas, apsuptas baltas uniformas dėvinčių mokslininkų ir inžinierių, kurie džiūgavo ir plojo, reaguodami į sėkmingą pakilimą.

Jungtinės Valstijos pasmerkė palydovo iškėlimą, pareikšdamos, kad tai yra „įžūlus“ Jungtinių Tautų (JT) sankcijų pažeidimas. Tuo metu Pietų Korėja sureagavo pranešdama, kad iš dalies stabdo 2018 m. karinį susitarimą su Šiaurės Korėja ir atnaujins žvalgymo operacijas ties abiejų šalių siena.

Japonija savo ruožtu pažymėjo, kad Pchenjano pranešimų apie patirtą sėkmę nepriklausomai patikrinti kol kas negalima. Tokijas vis dar analizuoja paleidimą ir „šiuo metu nepatvirtina, kad palydovas įskriejo į orbitą aplink Žemę“, nurodė vyriausiasis vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno.

Ankstesni Šiaurės Korėjos bandymai iškelti į orbitą žvalgybinį palydovą buvo nesėkmingi. Seulas, Tokijas ir Vašingtonas buvo ne kartą perspėję Pchenjaną nerengti dar vieno bandymo, kadangi tai pažeistų JT rezoliucijas.

Pasak ekspertų, paleidimo į kosmosą raketų ir balistinių raketų technologijos turi nemažai sutapimų. JT rezoliucijos draudžia Pchenjanui atlikti bet kokius bandymus, kuriuose būtų naudojamos balistinės technologijos.

Seulo žvalgybos agentūra šį mėnesį sakė, kad Pchenjanas, regis sulaukė techninių patarimų iš Rusijos, kuriuos gavo mainais į mažiausiai 10 siuntų su ginklais Maskvos karui prieš Ukrainą.

KCNA teigė, kad Šiaurės Korėja esą turi „teisėtą teisę“ paleisti palydovą, šaliai susiduriant su, jos pačios teigimu, Pietų Korėjos ir JAV grasinimais. Šiaurės Korėja planuoja „per trumpą laiką“ paleisti daugiau palydovų, kad galėtų sustiprinti Pietų Korėjos žvalgymo pajėgumus, tvirtino KCNA.

Vienas Pietų Korėjos gynybos pareigūnas po paleidimo pareiškė, kad Seulas „atnaujins stebėjimą iš oro ir žvalgybinę veiklą, jog galėtų stebėti Šiaurės Korėjos provokacijų ženklus“, ir pavadino tai „lygiavertėmis ir minimaliomis gynybinėmis priemonėmis prieš Šiaurės Korėjos provokaciją“.

„Jei Šiaurės Korėja surengs daugiau provokacijų, mūsų kariuomenė nedelsiant ir griežtai baus už bet kokias provokacijas“, – trumpojoje spaudos konferencijoje pabrėžė jis.

Seulo kariškiai: atrodo, kad Šiaurės Korėjos žvalgybinis palydovas įskriejo į orbitą

Šiaurės Korėjos numanomas žvalgybinis palydovas įskriejo į orbitą, trečiadienį pranešė Seulo kariuomenė, tačiau perspėjo, kad dar per anksti pasakyti, ar Pchenjano akis danguje iš tikrųjų veikia.

Pietų Korėjos jungtinio štabo vadai sakė, kad, jų vertinimu, „išsamiai išanalizavus informaciją apie skrydžio trasą bei įvairias aplinkybes, vadinamasis Pchenjano šnipinėjimo palydovas įskriejo į orbitą“, tačiau jie pridūrė, kad „prireiks laiko nustatyti, ar palydovas iš tikrųjų veikia“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją