„F. Kishida neseniai išreiškė norą kuo anksčiau susitikti su Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos Valstybės reikalų komisijos pirmininku“, – pareiškime, kurį išplatino oficiali naujienų agentūra KCNA, nurodė Kim Yo Jong.

Abiejų šalių santykius jau kurį laiką temdo problemos, įskaitant kompensacijas už brutalią Japonijos okupaciją Korėjos pusiasalyje 1910-1945 metais ir tai, kad pastaruoju metu Pchenjanas laido raketas virš Japonijos teritorijos. Nesutarimus taip pat kelia praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose Šiaurės Korėjos agentų vykdytas Japonijos piliečių grobimas, siekiant išmokyti šnipus japonų kalbos ir papročių.

F. Kishida yra sakęs, kad nori pakeisti Tokijo ir Pchenjano santykius, ir praėjusiais metais išreiškė norą susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu „nenustatant jokių sąlygų“. Jis Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje pasakytoje kalboje pažymėjo, kad Tokijas yra pasirengęs spręsti visas problemas, įskaitant pagrobimus.

Praėjusį mėnesį Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong, kuri yra viena iš pagrindinių Šiaurės Korėjos režimo atstovių, užsiminė apie galimybę ateityje pakviesti Japonijos lyderį apsilankyti Šiaurės Korėjoje. Ji pirmadienį teigė, kad „naujo Šiaurės Korėjos ir Japonijos santykių etapo pradėjimui svarbiausias yra Japonijos politinis sprendimas“.

Pagrobimų problema


„Jei Japonija bandys kištis į tai, kad mes naudojamės suvereniomis teisėmis, kaip ji daro dabar, ir ryžtingai rūpinsis pagrobimų problema, kurios mes negalime išspręsti ar apie ją žinoti, jos neišvengiamai lauks reputacija, jog ministro pirmininko planas tėra skirtas padidinti populiarumą“, – sakė Kim Yo Jong.

„Jei Japonija nuoširdžiai nori pagerinti abiejų (šalių) santykius ir tapti artima mūsų kaimyne, kad prisidėtų prie taikos ir stabilumo garantavimo regione, ji turi turėti politinės drąsos priimti strateginius sprendimus, atitinkančius jos nacionalinius interesus“, – tvirtino Kim Jong Uno sesuo.

Šiaurės Korėja 2002 metais pripažino, kad aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose nusiuntė agentus pagrobti 13 japonų, kuriais buvo naudojamasi išmokyti šnipus japonų kalbos ir papročių. Šie pagrobimai Japonijoje vis dar yra emocinga problema ir tebesama įtarimų, kad buvo pagrobta daugiau žmonių, nei pripažįstama oficialiai. Analitikai jau kurį laiką sako, kad nesutarimai dėl šio klausimo gali trukdyti pažangai siekiant F. Kishidos ir Kim Jong Uno susitikimo.

Buvęs Japonijos ministras pirmininkas Junichiro Koizumi 2002 metais apsilankė Šiaurės Korėjoje, kur susitiko su Kim Jong Uno tėvu Kim Jong Ilu ir sudarė sąlygas santykių normalizavimui, pagal kurį Japonija pasiūlytų ekonominę pagalbą. Po kelionės buvo grąžinti penki Japonijos piliečiai, tačiau diplomatija netrukus žlugo, o tai iš dalies lėmė Tokijo susirūpinimas, kad Šiaurės Korėja neatskleidžia tiesos apie pagrobimų aukas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją