Šalis apie tai prakalbo tuo metu, kai Seulo žvalgybos agentūra pranešė, kad Rusija padėjo Pchenjanui sėkmingai iškelti į orbitą karinį žvalgybinį palydovą.

Antradienį surengtas palydovo „Malligyong-1“ paleidimas buvo trečias Pchenjano bandymas užsitikrinti „karinę akį“ danguje. Praėjus kelioms valandoms po paleidimo Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad šalies vadovas Kim Jong Unas esą jau peržiūri vaizdus, kuriuose užfiksuotos JAV karinės bazės Guame.

Seulo Nacionalinė žvalgybos tarnyba (NIS) teigė įstatymų leidėjams, kad paleidimas buvo sėkmingas, tačiau įspėjo, jog dar per anksti pasakyti, ar palydovas veikia, kaip tvirtina Pchenjanas. Tarnyba pridūrė, kad Šiaurės Korėja sulaukė Rusijos pastabų.

„Po aukščiausiojo lygio susitikimo su (Rusijos prezidentu Vladimiru) Putinu Šiaurės Korėja perdavė Maskvai planą ir duomenis, susijusius su pirmuoju ir antruoju palydovo paleidimais. Rusija išanalizavo šiuos duomenis ir perdavė Šiaurės Korėjai pastabų“, – įstatymų leidėjams sakė agentūra.

Nors Šiaurės Korėja tikina, kad palydovas jau veikia, NIS pažymi, kad tai mažai tikėtina, „nebent Pchenjanas paviešintų šias Guamo bazių nuotraukas, apie kurias kalbėjo“.

Sustabdytas susitarimas

Po paleidimo Seulas iš dalies sustabdė 2018 m. karinį susitarimą su Šiaurės Korėja ir dislokavo prie sienos „žvalgybinius išteklius“. Pietų Korėjos gynybos vadas Shin Won-sikas ketvirtadienį nurodė, kad tai yra „būtina priemonė“, skirta atremti branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos grasinimus.

Šiaurės Korėjos gynybos ministerija ketvirtadienį pavadino Seulo žengtus žingsnius „neapgalvotais“ ir savo ruožtu pareiškė, kad visiškai stabdo minėtą susitarimą, pabrėždama, jog jis esą niekada nebesaistys Pchenjano. Ministerija nurodė, kad bus nedelsiant sustiprintas sienų saugumas.

Šiaurės Korėja „regione palei karinę demarkacijos liniją dislokuos galingesnes ginkluotąsias pajėgas ir naujo tipo karinę įrangą“, sakoma ministerijos pranešime, kurį išplatino oficiali naujienų agentūra KCNA.

Pasak Seulo Jungtinio štabo, Pchenjanas ankstų ketvirtadienį taip pat paleido balistinę raketą, tačiau šis paleidimas nebuvo sėkmingas.

Į orbitą iškeltas palydovas

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas asmeniškai stebėjo palydovo paleidimą, matyti nuotraukose, kurias paskelbė valstybinė žiniasklaida. Jis vėliau peržiūrėjo JAV karinių bazių Guame vaizdus, kuriuos tariamai atsiuntė naujoji šalies akis danguje.

Pchenjano gynybos ministerija ketvirtadienį pakartojo, kad palydovo paleidimas atitinka Šiaurės Korėjos „teisę gintis“, ir atmetė „isterišką“ Pietų Korėjos reakciją. Seulas „turi brangiai sumokėti už savo neatsakingas ir rimtas politines ir karines provokacijas, kurios įstūmė dabartinę situaciją į nekontroliuojamą etapą“, tęsė ministerija.

KCNA teigė, kad palydovas gruodžio 1 d. pradės oficialią žvalgybos misiją.

Ekspertai sako, kad sėkmingas žvalgybinio palydovo iškėlimas į orbitą sustiprins Šiaurės Korėjos žvalgybos duomenų rinkimo pajėgumus, ypač virš Pietų Korėjos, ir suteiks svarbios informacijos bet kokio karinio konflikto metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją