Šiais metais Pchenjanas paspartino ginklų bandymus, įskaitant vadinamosios „povandeninės branduolinių ginklų sistemos“ ir kietojo kuro hipergarsinės balistinės raketos bandymus.

„Mūsų kariuomenė aptiko kelias sparnuotąsias raketas, Šiaurės Korėjos šiandien apie 7 val. paleistas Geltonosios jūros link, – sakoma Pietų Korėjos jungtinio štabo viršininkų pranešime ir priduriama, kad šį paleidimą išsamiai tiria Pietų Korėjos ir JAV žvalgybos.

Pagal dabartines Jungtinių Tautų sankcijas Pchenjanui nėra uždrausti sparnuotųjų raketų, kitaip nei balistinių, bandymai. Sparnuotosios raketos paprastai yra varomos reaktyviniu varikliu ir skrieja mažesniame aukštyje nei sudėtingesnės balistinės raketos, todėl jas sunkiau aptikti ir perimti.

Raketos paleistos Pietų Korėjai rengiant 10 dienų specialiųjų pajėgų infiltracijos pratybas prie rytinės pakrantės, jos truks iki ketvirtadienio ir rengiamos „atsižvelgiant į rimtą saugumo situaciją“ Šiaurės Korėjoje, pranešė Seulas. Pratybų vado pranešime sakoma, kad repetuojama „misija giliai įsiskverbti į priešų teritoriją ir visiškai juos neutralizuoti bet kokiomis aplinkybėmis“.

Pastaraisiais mėnesiais abiejų Korėjų santykiai smarkiai pablogėjo – abi šalys atsisakė pagrindinių įtampą mažinančių susitarimų, sustiprino saugumą pasienyje ir rengia pratybas. Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas taip pat pareiškė, kad Pchenjanas nepripažins de facto dviejų šalių jūrų sienos, jis paragino pakeisti Konstituciją, kad kilus karui galėtų „okupuoti“ Seulą, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra KCNA.

Savo ruožtu Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolas pareiškė, kad jei branduolinius ginklus turinti Šiaurės Korėja įvykdys provokaciją, Pietų Korėja smogs „daug kartų stipresniu atsaku“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją