Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį pirmininkavo pristatymo ceremonijai ir sakė, kad povandeninis laivas yra „jūrų laivyno branduolinio apginklavimo proceso“ dalis, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Valstybinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizduose matyti šviesų kostiumą ir skrybėlę nuo saulės dėvintis Kimas, kalbantis su baltą uniformą vilkinčiais jūreiviais šalia povandeninio laivo, kurio priekyje iškelta Šiaurės Korėjos vėliava.

Povandeninio laivo Nr. 841, pavadinto „Didvyris Kim Kun Ok“, paleidimas „pažymi naujo KLDR karinių jūrų pajėgų stiprinimo etapo pradžią“, teigė KCNA, pavartodama Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos santrumpą.

Pasak Kimo, povandeninis laivas „atliks savo kovinę misiją kaip viena iš pagrindinių KLDR karinių jūrų pajėgų povandeninių puolamųjų priemonių“, pridūrė agentūra.

Šiaurės Korėja savo turimus povandeninius laivus pavers atakos laivais, kuriuose bus dislokuoti branduoliniai ginklai, sakė jis.

Ketvirtadienį KCNA pranešė, kad Kimas apžiūrėjo povandeninį laivą, kai šis buvo ruošiamas bandomajam plaukimui, ir nusileido į jį „susipažinti su jo ginklų sistema ir povandeninio veikimo galimybėmis“.

Per paleidimo ceremoniją su konfeti ir balionais Kimas pabrėžė „strateginį ir taktinį planą nuolat didinti povandeninių ir antvandeninių pajėgų modernumą“, teigė KCNA.

Modifikuotas povandeninis laivas


Šiaurės Korėja šiais metais atliko rekordinį skaičių ginklų bandymų, o praėjusį mėnesį antrą kartą nesėkmingai bandė iškelti į orbitą šnipinėjimo palydovą.

Reaguodami į tai Seulas ir Vašingtonas suintensyvino bendradarbiavimą gynybos srityje, surengė bendras karines pratybas su pažangiais „stealth“ lėktuvais ir JAV strateginiais ištekliais, o su Japonija surengė jūrų laivyno pratybas.

JAV analitinio centro „Nuclear Threat Initiative“ (NTI) duomenimis, Šiaurės Korėja turi 64-86 povandeninius laivus – vieną didžiausių laivynų pasaulyje.

Tačiau, pasak NTI, ekspertai abejoja, ar visi jie yra veikiantys, atsižvelgiant į jų amžių.

2019 metais valstybinė žiniasklaida parodė Kimą, apžiūrintį anksčiau nefiksuotą povandeninį laivą.

„Tai tas pats, nors ir gerokai modifikuotas, povandeninis laivas, kurį Šiaurės Korėja mums parodė dar 2019 metų liepą“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Tarptautinio strateginių studijų instituto(IISS) tyrėjas Josephas Dempsey.

„Nors Šiaurės Korėja įrengė raketų skyrių ir išoriškai imitavo šiuolaikiškesnius dizaino elementus... (povandeninis laivas) iš esmės yra pasenęs „Romeo“ klasės dyzelinis-elektrinis laivas, originaliai suprojektuotas šeštajame dešimtmetyje, – sakė jis. – Kaip platforma jis turės tam tikrų esminių trūkumų ir silpnų vietų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją