Nepaisant tarptautinių sankcijų dėl branduolinių ginklų programos, šiais metais Šiaurės Korėja atliko rekordinį skaičių raketų bandymų, ignoruodama JAV, Pietų Korėjos ir jų sąjungininkių perspėjimus. Diplomatinės pastangos įtikinti Pchenjaną atsisakyti savo atominio arsenalo žlugo, praėjusiais metais Kim Jong Unas paskelbė, kad Šiaurės Korėja yra „negrįžtamai“ branduolinių ginklų valstybė, o šią savaitę šis statusas buvo įtrauktas į šalies Konstituciją.

Per Valstybės Liaudies Asamblėjos posėdį Kim Jong Unas sakė, kad Šiaurės Korėjos „branduolinių pajėgų kūrimo politika tapo nuolatinė kaip pagrindinis valstybės įstatymas, kurio niekam nevalia pažeisti“, pranešė valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra.

Savo nuomonės neturintis parlamentas posėdžiavo antradienį ir trečiadienį.

Kim Jong Unas sakė, kad Šiaurės Korėjai reikia branduolinių ginklų, kad atremtų „egzistencinę“ JAV ir jų sąjungininkių keliamą grėsmę. Apibūdindamas šią grėsmę Kim Jong Unas sakė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos atnaujino didelio masto bendras branduolinio karo pratybas ir netoli Korėjos pusiasalio „visam laikui dislokavo strateginius branduolinius išteklius“. Jis pridūrė, kad dėl to Šiaurės Korėjai „labai svarbu paspartinti branduolinių ginklų modernizavimą, kad būtų išlaikytas strateginio atgrasymo pranašumas“.

Šiaurės Korėjos branduolinio statuso įtraukimas į Konstituciją dar labiau sumažino viltis įtikinti šalies vadovybę atsisakyti atominių ginklų, sakė ekspertai.

Pastarąjį kartą atliktas žinomas Šiaurės Korėjos ginklų bandymas, per kurį Pchenjanas paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, buvo įvykdytas Kim Jong Unui vykstant į Rusiją susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu. Tai buvo pirmasis po koronaviruso pandemijos jo vizitas užsienyje, pakurstęs Vakarų nuogąstavimus, kad Maskva ir Pchenjanas nepaisys sankcijų ir susitars dėl ginklų. Manoma, kad Rusija mėgina įsigyti iš Šiaurės Korėjos šaudmenų karui Ukrainoje, o Pchenjanas siekia Rusijos pagalbos savo raketų ir kosmoso programoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją