Statyti 105 aukštų dangoraižį, pramintą „Pasmerktuoju viešbučiu“, prieš 30 metų sumanė Kim Jong Uno senelis Kim Il Sungas.

Statybos prasidėjo 1987 metais, o jas užbaigti buvo planuojama po dvejų metų, 1989-aisiais, rašo independent.co.uk. 330 m aukščio piramidės formos statinys turėjo tapti aukščiausiu viešbučiu pasaulyje ir septintuoju aukščiausiu pasaulio dangoraižiu.

Jame turėjo įsikurti lošimo namai, naktiniai klubai ir japoniškos poilsio zonos. Tačiau statybų bėdos, lydimos Sovietų Sąjungos griūties ir 1992 metais prasidėjusios ekonominės krizės, lėmė, kad viešbučio durys taip ir liko neatidarytos.

Viešbutis, kuriam iki šiol jau yra išleista maždaug 527 mln. eurų, nėra priėmęs nė vieno svečio.

Statinys nuo pat pradžių atrodė pasmerktas. Jis turėjo būti atidarytas vos po dvejų metų statybų, kad Šiaurės Korėja galėtų nustelbti Pietų Korėją, kurioje 1988 metais vyko olimpinės žaidynės, rašo „Daily Mail“.

Žurnalas „Esquire“ šį viešbutį pavadino „prasčiausiu statiniu žmonijos istorijoje“.

Didžiulė piramidė buvo užbaigta gana greitai, bet tolesni darbai 1992 metais įstrigo, kai subyrėjo Pchenjaną rėmusi Sovietų Sąjunga.

Šiaurės Korėjai tai reiškė ekonominę katastrofą ir sukėlė masinį badą, kuris pražudė iki 3,5 mln. gyventojų.

10-ajame dešimtmetyje viena Europos inspektorių delegacija nustatė, kad pastato karkasas dėl prastos kokybės betono ir sutrūkinėjusių lifto šachtų yra nebepataisomas ir turi būti nugriautas.

Tačiau Šiaurės Korėjoje lankęsi turistai sako, kad pastaruoju metu regėjo ten gyvybės ženklų.

Vokiečių turistas Tillas Mosleris sakė, kad Pchenjano gidai kalbėjo apie planus atverti šį viešbutį.

„Kelionės metu ties viešbučio pagrindiniu įėjimu ir aplinkinėje teritorijoje mačiau šiokios tokios veiklos, - sakė jis „The Sun“. – Panašu, kad tvarkoma teritorija aplink milžinišką pastatą. Mūsų gidai korėjiečiai taip pat sakė, kad planuojama atverti kai kurias pastato dalis visuomenei ir biurams. Tačiau ne visą pastatą, kiek jiems žinoma“.

Naujausia veikla buvo pastebėta po gandų, kad šių metų liepą buvo atnaujinti pastato statybų darbai, kai už viešbutį juosiančių sienų buvo pastebėti „kareiviai – statybininkai“, kasę žemę įrangai ir statę naujus stendus propagandiniams plakatams.

2016 metų gruodį taip pat buvo pasklidusios kalbos, kad viešbutis ruošiamas atidarymui, kai vietos gyventojai po daugelio metų pastebėjo pastate degant šviesas.