Svetainėje russianplanes.net paskelbtos nuotraukos įrodo, jog „kariniai“ krovininiai lėktuvai „Ilyushin-76“, šią liepą skridę virš Kim Il Sungo aikštės, buvo pasiskolinti iš valstybinės oro linijų bendrovės „Air Koryo“ ir laikinai perdažyti maskuojamomis spalvomis – veikiausiai tam, kad išpūstų šalies karinių oro pajėgų galimybes prieš tarptautinę žiniasklaidą, rašo nknews.org.

Į Maskvą atskridusių „Air Koryo“ krovininių lėktuvų uodegų nuotraukose matyti akivaizdūs žalios ir rusvos spalvų likučiai – tokiomis pačiomis spalvomis buvo išdažyti trys „kariniai“ krovininiai lėktuvai, liepos 27-ąją dalyvavę Pergalės dienos iškilmėse.

„Tikrai įdomu išvysti šiuos lėktuvus užsienyje, prieš tai skraidžiusius su karinėmis rusvai rudomis spalvomis“, - išvydęs šias nuotraukas „NK News“ sakė Stokholmo tarptautinių taikos tyrimų instituto mokslininkas Lawrence`as Dermody.

„Bet kurioje valstybėje registruotas lėktuvas, naudojamas tiek civilinėms, tiek karinėms reikmėms, priverčia susimąstyti, kai prašo leidimo praskristi ar leistis, nes tokiu atveju neaišku, ar jis susijęs su civiline, ar valstybine veikla“, - pridūrė L. Dermody, pažymėdamas, kad IL-76 yra vieninteliai Šiaurės Korėjos orlaiviai, „pajėgūs transportuoti karinius krovinius“.

Šiaurės Korėja jau yra naudojusi šiuos krovininius lėktuvus ginklams gabenti. Garsiausiai nuskambėjo incidentas 2009 metais, kai Tailande buvo perimtas Kazachstano piliečio Aleksandro Viktorovičiaus Zykovo eksploatuojamas lėktuvas, gabenęs 35 t Šiaurės Korėjos ginkluotės vienam klientui Irane.

Tačiau iki šiol neaišku, ką du Šiaurės Korėjos krovininiai lėktuvai veikė Rusijos oro erdvėje, kai buvo nufotografuoti Maskvoje spalio 5 dieną. Tarptautinis Šeremetjevo oro uostas nėra IL-76 apžiūrų vieta, o „Air Koryo“ flotilė Rusijoje neremontuojama.

Rugpjūtį ekspertai „NK News“ jau sakė manantys, kad lėktuvas IL-76 buvo laikinai perdažytas, kai Pchenjano Sunano oro uoste iš arti buvo nufotografuotas vienas iš maskuojamomis spalvomis nudažytų šio krovininio lėktuvo variantų.

„Manau, vienas iš plačiai paplitusių, bet pagrįstų paaiškinimų būtų tas, kad jie naudojo (nuvalomus) dažus vandens pagrindu, kuriuos įprasta naudoti kino pramonėje“, - „NK News“ sakė vienas šaltinis, susipažinęs su Šiaurės Korėjos orlaiviais.

Kino pramonėje specialiais vandeniui atspariais dažais įprasta laikinai perdažyti lėktuvus ir transporto priemones. Vėliau po šveitimo jie nuvalomi valikliu, kuris pašalina išorinį laikinų dažų sluoksnį.

Šiaurės Korėja seniai laikosi tradicijos per kasmetinius paradus demonstruoti geriausią savo karinę techniką. Dažnai šia proga pristatomos naujos technologijos ar nauji pirkiniai. Tačiau stebėtojai teigia, jog šalis kartais naudoja ginklų imitacijas, kad suklaidintų užsienio žvalgybą.

Manoma, kad „branduolinės kuprinės“, regėtos per paskutinį Pergalės dienos paradą, yra vienos iš netikrų technologijų pavyzdžių.