Šie žingsniai buvo tiesioginis atsakas į vienašališkas sankcijas, kurias antradienį paskelbė Pietų Korėja, reaguodama į Pchenjano sausį įvykdytą branduolinį bandymą ir praeitą mėnesį paleistą didelio nuotolio raketą.

Karinė įtampa pusiasalyje nuolat didėjo nuo sausį įvykdyto branduolinio bandymo. Tąsyk Šiaurės Korėja susprogdino jau ketvirtą branduolinį užtaisą, nepaisydama Jungtinių Tautų rezoliucijų, draudžiančių tokius bandymus.

JT Saugumo Taryba reagavo paskelbdama naujas griežtas sankcijas, kurias Pchenjanas pasmerkė kaip „gangsterišką“ provokaciją, surežisuotą Jungtinių Valstijų.

Šiaurės Korėja taip pat nuožmiai reagavo į anksčiau šią savaitę pradėtas bendras Pietų Korėjos karines pratybas, grasindama suduoti prevencinių branduolinių smūgių tiek Seului, tiek JAV žemyninei daliai.

Turto konfiskavimas, apie kurį buvo paskelbta ketvirtadienį, susijęs su dviem dabar jau uždarytais bendrais projektais: Kumgango kalno turistiniu kurortu ir Kesongo bendru pramonės kompleksu.

„Visiškai likviduosime visą Pietų Korėjos firmų ir susijusių institucijų turtą, likusį mūsų regione“, – sakoma Korėjos taikaus suvienijimo komiteto pranešime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Nuo šiol anuliuojame visas sutartis, sudarytas Šiaurės ir Pietų Korėjos pagal ekonominio bendradarbiavimo ir mainų programas“, – pridūrė komitetas.

Pietų Korėja praeitą mėnesį paskelbė įšaldanti veiklą Seulo finansuotame Kesongo pramonės komplekse, sakydama, kad lėšos, kurias ten uždirba Pchenjanas, skiriamos jo branduolinio ginklavimosi programai finansuoti.

Po to netikėto pareiškimo Šiaurės Korėja išvarė iš Kesongo visus Pietų Korėjos piliečius ir įšaldė visą ten veikusių įmonių turtą, uždarydama paskutinį dvišalio ekonominio bendradarbiavimo simbolį.