Naujausia svetainės „38 North“, priklausančios Johnso Hopkinso pažangiųjų tarptautinių studijų mokyklos Jungtinių Valstijų ir Korėjos institutui, ataskaita buvo parengta remiantis tiek buvusių kalinių, tiek dezertyravusių sargybinių liudijimais, rašo „The Telegraph“.

Vienas dezertyras, tarnavęs 22-ojoje kalinimo stovykloje, pasakojo apie bandymus, kurių metu sveiki kaliniai uždaromi stiklo kamerose, į kurias pumpuojamos dujos. Tuomet technikai stebi jų poveikį.

„Jei tai šeima, paprastai ji susiglaudžia į krūvą. Pavieniai kaliniai stoviniuoja atskirai kampuose“, - dokumentiniame filme, kuris cituojamas ataskaitoje, sako Kwon Kyoko slapyvardžiu pasivadinęs sargybinis. – Mokslininkai visą procesą stebi iš viršaus, per stiklą“.

„Mačiau, kaip troškios dujos buvo išbandytos su visa šeima. Tėvai, vienas sūnus ir viena duktė dujų kameroje mirė, - sakė jis. – Tėvai pradėjo vemti ir mirė, bet iki paskutinio momento mėgino išgelbėti vaikus, pūsdami jiems orą iš burnos į burną“.

„Pirmą kartą mane pribloškė tai, kad net kaliniams būdingas stiprus žmogiškos meilės jausmas“.

Vienas buvęs Šiaurės Korėjos kariuomenės narys prisiminė dalyvavęs panašiuose eksperimentuose vienoje saloje prie vakarinių Korėjos pusiasalio krantų.

Šie pasakojimai yra analogiški ataskaitai, kurią birželio mėnesį Seule paskelbė viena žmogaus teisių organizacija. Joje buvo tvirtinama, kad Šiaurės Korėja saloje prie Pietų Hamhiongo provincijos atlieka cheminių ir biologinių ginklų eksperimentus su neįgaliais vaikais.

Ataskaitoje pažymima, kad cheminių ginklų bandymuose dalyvavusių politinių kalinių liudijimus „patvirtinti itin sudėtinga“.

Tačiau joje priduriama: „Žiūrint bendrai ir turint galvoje kontekstą, kas jau žinoma apie Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (KLDR) elgesį su politiniais kaliniais, tokie pranešimai leidžia daryti prielaidą, jog KLDR atlieka mirtinus cheminių medžiagų bandymus su ne savo noru juose dalyvaujančiais žmonėmis“.

Ataskaitoje pažymima, jog Šiaurės Korėja gali pasigaminti 4 500 t cheminių medžiagų per metus, bet turi galimybių karo atveju pasigaminti ir 12 tūkst. t cheminio ginklo.

Tarp režimo gaminamų nuodų yra ciano vandenilis, fosgenas, zarinas, tabūnas, chloras ir virtinė medžiagų iš garstyčių dujų šeimos.

Ataskaitoje priduriama, kad Šiaurės Korėja nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio yra tiekusi cheminius ginklus ar technologijas Egiptui, Iranui, Libijai bei Sirijai.