Tai naujausi paleidimai Pchenjano šįmet surengtų ginkluotės bandymų serijoje.

Pietų Korėjos kariuomenė „apie 7 val. (vietos, vidurnaktį Lietuvos laiku) pastebėjo kelias nežinomas sparnuotąsias raketas, kurios buvo paleistos į Šiaurės Korėjos Vakarų jūrą“, sakoma Seulo Jungtinio štabo pareiškime. Štabas nurodė, kad Pietų Korėjos ir JAV žvalgybos agentūros „atlieka išsamią analizę“.

„Mūsų kariuomenė glaudžiai bendradarbiauja su JAV ir tuo pat metu stiprina stebėseną ir budrumą bei atidžiai stebi Šiaurės Korėjos veiklą“, – pridūrė štabas.

Skirtingai nei balistinių raketų bandymai, bandomieji sparnuotųjų raketų paleidimai nėra uždrausti pagal dabartines Jungtinių Tautų (JT) sankcijas Pchenjanui. Sparnuotosios raketos paprastai yra varomos reaktyviniais varikliais ir skrieja mažesniame aukštyje nei sudėtingesnės balistinės raketos, todėl jas sunkiau aptikti ir perimti.

Pastaraisiais mėnesiais abiejų Korėjų santykiai smarkiai pablogėjo – abi šalys atsisakė pagrindinių įtampą mažinančių susitarimų, sustiprino saugumą pasienyje ir rengia pratybas. Pchenjanas naujaisiais metais paspartino ginkluotės bandymų tempą, įskaitant „povandeninės branduolinio ginklo sistemos“ ir kietuoju kuru varomos hipegarsinės balistinės raketos bandymus.

Pirmadienį valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas prižiūrėjo bandomąjį naujos strateginės sparnuotosios raketos paleidimą iš povandeninio laivo. Paskelbtose nuotraukose matyti iš vandens į dangų kylanti raketa, palikdama didžiulį baltų dūmų pėdsaką, tačiau nėra aišku, ar ji iš tiesų buvo paleista iš povandeninio laivo.

Pastarosiomis savaitėmis Kim Jong Unas paskelbė Pietų Korėją savo šalies „pagrindine prieše“, atsisakė susivienijimui ir informavimui skirtų agentūrų bei pagrasino karu, jei bus pažeista „bent 0,001 mm“ Šiaurės Korėjos teritorijos. Jis taip pat pareiškė, kad Pchenjanas nepripažins abiejų šalių de facto jūrų sienos ir paragino pakeisti Konstituciją, kad karo atveju Šiaurės Korėja galėtų „okupuoti“ Seulą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją