Serbijos piliečiai rinks parlamentą ir 65 savivaldybes, įskaitant sostinės Belgrado. Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius per tiesioginę televizijos transliaciją paskelbė paleidęs parlamentą.

„Gyvename visam pasauliui sunkiais, pasaulinių iššūkių, karų ir konfliktų laikais, kai būtina, kad visi būtume vieningi ir apsaugotume Serbijos Respublikai gyvybiškai svarbius nacionalinius ir valstybinius interesus“, – sakė jis.

Kelios Serbijos opozicinės partijos rugsėjį oficialiai paprašė balsavimo, kai koalicinė vyriausybė nepatenkino reikalavimų, kuriuos kėlė masinių protestų, pratrūkusių po gegužę įvykusių šaudymų, per kuriuos žuvo 18 žmonių, pusė jų - vaikai, dalyviai. Protesto organizatoriai apkaltino valdančiąją partiją ir vyriausybei palankias žiniasklaidos priemones skleidžiant smurto kultūrą.

Kelios Europos Sąjungai palankios partijos paskelbė pareiškimą, raginantį surengti rinkimus. „Serbiją ištiko gili politinė ir socialinė krizė“, – sakė jos. „Protestavusiųjų reikalavimai buvo ignoruojami. Politikoje mums reikia atsakingų žmonių, kurie spręstų problemas, o ne jas ignoruotų“, - sakoma partijų pareiškime.

Per pastaruosius rinkimus 2022 m. balandį konservatyvi Pažangos partija ir koalicijos partnerės laimėjo 120 iš 250 vietų parlamente. A. Vučičius, buvęs griežtos linijos nacionalistas, tapęs provakarietišku lyderiu, taip pat buvo išrinktas antrai prezidento kadencijai. Svarbiausios Serbijos opozicinės partijos boikotavo 2020 m. rinkimus ir pasmerkė juos nebuvus nei laisvais, nei sąžiningais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją