Rusijos pilietis Rustamas iš Tatarstano Sabos apygardos, prisistatęs tik vardu, tai pareiškė liepos 20 dieną per interviu telefonu „Radio Free Europe Radio Liberty“ totorių – baškirų tarnybai, rašo svetainė rferl.com. 

Jis teigė, kad reguliarieji Rusijos kariai į Ukrainos Luhansko ir Donecko regionus atvyksta vienai savaitei, po kurios juos pakeičia naujos pajėgos. Rusija taip pat nuolat siunčia kariuomenės instruktorius, kurie rengia prorusiškus separatistus, sakė Rustamas. 

Maksva oficialiai neigia dalyvaujanti kovose Luhansko ir Donecko regionuose. Jungtinių Tautų duomenimis, šiuose konflikto rajonuose jau žuvo daugiau kaip 6400 žmonių.   

Rustamas, 25 metų musulmonas, privalomą vienerių metų karinę tarnybą Rusijos armijoje atliko 2009 – 2010 metais. Vėliau, 2011 – 2014 metais, jis pagal sutartį tarnavo Rusijos kariuomenės padalinyje, kuris buvo dislokuotas Čečėnijoje. 

Iš čia, sužinojęs, kaip susisiekti internetu su prorusiškomis pajėgomis Ukrainos rytuose, jis 2014 metais kaip savanoris prisijungė prie separatistų. 

Patekęs pas separatistus jis sužinojo, kad kiekviena separatistų grupė Ukrainos rytuose turi po vieną kariuomenės instruktorių, atsiųstą iš Rusijos. Jis tvirtina, kad šie instruktoriai būdavo siunčiami kaip dirbantys pagal sutartis.   

Jis paskaičiavo, kad bendrai paėmus, kiekviena grupė turėdavo „po 15 savanorių iš Rusijos“, kovojančių jos gretose. Kiti kovotojai, jo teigimu, būdavo vietos žmonės.   

Paklaustas, kodėl norėjo prisijungti prie separatistų, Rustamas atkartojo žodžius, dažnai girdimus Rusijos žiniasklaidoje. 

„Na, tai susiję su fašizmu toje šalyje. Jie ne iki galo išnaikino Hitlerio ir Banderos pasekėjus, - sakė jis. – Atvykau kovoti su jais“. 

Rustamas sakė, kad jo indėlis buvo sąžiningas, ir pridūrė, kad Ukrainos rytuose separatistų pusėje kovoja nemažai musulmonų, įskaitant azerbaidžaniečius, čečėnus ir kitus. 

Jis taip pat teigia už kovas Ukrainoje niekada negavęs jokio oficialaus atlygio. 

„Niekada nepasirašiau jokio dokumento, susijusio su atlyginimu. Mano vardas ir pavardė oficialiai nebuvo įrašyti jokiose formose. Nėra jokios oficialios informacijos, jog esu čia, nes atvykau tik padėti, - sakė jis. – Mano vadai davė man šiek tiek pinigų drabužiams, maistui ir šiokiam tokiam laisvalaikiui, bet oficialiai man nieko nebuvo sumokėta“.   

Rustamas pridūrė, kad vadai pinigų davė Rusijos rubliais, kurie kasdien atgabenami šarvuočiais. Iš kur atvyksta šie šarvuočiai, Rustamas sakė nežinantis.