Kandidatus kaltinantis nuosprendis nuskambėjo išaiškėjus, jog net 20 šaltinių Vatikane, siekdami paviešinti korupciją, yra pasirengę nutekinti daugiau konfidencialių dokumentų, informuoja telegraph.co.uk.

Neseniai buvęs popiežiaus Benedikto XVI liokajus pateko į kalėjimą už tai, kad perdavė italų žurnalistui šūsnį pavogtų konfidencialių dokumentų.

Nukentėjusiųjų nuo kunigų organizacijos SNAP teigia, jog beveik visi kandidatai į popiežius yra susitepę, nes arba ignoravo faktus apie kunigų nusikaltimus, arba aktyviai juos dangstė ir trukdė teisėsaugininkams įvykdyti teisingumą.

Du nesusitepę kandidatai į popiežius yra kardinolas Luisas Antonio Tagle iš Filipinų ir kardinolas Christophas Schoenbornas iš Austrijos.

SNAP atstovų nuomone, trečias Bažnyčios atstovas su padoria reputacija – Dublino arkivyskupas Diarmuidas Martinas.

Tačiau jis – ne kardinolas, nedalyvaus naują popiežių renkančioje konklavoje, tad praktiškai neturi šansų tapti naujuoju Romos popiežiumi.

„Manau, tai rodo, kad ieškant trečio švaraus kandidato, reikia išeiti už kardinolų susirinkimo ribų“, – sakė JAV leidinio „National Catholic Reporter“ analitikas.

SNAP atstovų teigimu, kardinolas L. A. Tagle – vienintelis iš nedaugelio prelatų atvirai prabilo apie gėdą, kuri patiria seksualinio išnaudojimo aukos.

Nuo tada, kai 1998 m. tapo kardinolu, Ch. Schoenbornas ne kartą kalbėjo apie seksualinį išnaudojimą, tiesos slėpimą ir viešai kritikavo pačius aukščiausius Bažnyčios hierarchijos atstovus.

SNAP narė Barbara Dorris pabrėžė, jog tiesiog norima pasakyti, kad minėti trys kandidatai yra tiesiog tinkamiausi iš esamų pretendentų. Vaikystėje ją pačią tvirkino kunigas.

„Juos sieja drąsa atvirai prabilti apie Bažnyčios trūkumus. Jie suprato, kad skandalas dėl kunigų pedofilijos toli gražu nebaigtas. Kunigų seksualinio išnaudojimo Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje tiksinti bomba reiškia, jog mes pamatėme tik ledkalnio viršūnę“, – sakė B. Dorris.