O. Scholzo pasisakymas nuskambėjo prieš svarbų Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą. „Svarbu, ypač šioje situacijoje, jog visi kartu Europoje pasiųstume signalą Ukrainai ir toliau, kad ji gali pasikliauti mūsų pagalba“, – sakė O. Scholzas per bendrą su kadenciją baigiančiu Nyderlandų ministru pirmininku Marku Rutte spaudos konferenciją Berlyne.

Pasak O. Scholzo, toks signalas būtų ir svarbi žinia Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, jo ryžtui tęsti karą. Tikėtina, kad karas Ukrainoje truks ilgai, sakė O. Scholzas, „todėl svarbu suformuluoti ilgalaikę perspektyvą, kad mes būtume pasirengę remti Ukrainą tiek, kiek reikės“.

V. Putinas tikisi, kad Vakarų parama Ukrainai mažės, nes tai yra jo invazijos strategija, sakė O. Scholzas. „Būtų svarbi žinia, jei jam pasakytume: „Nesitikėk, mes esame pasirengę daryti tai, kas būtina, tol, kol reikės“, – kalbėjo O. Scholzas.

Europos lyderiai ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime turi nuspręsti, ar pradėti oficialias derybas su Ukraina dėl narystės ES. Tačiau Vengrija grasina vetuoti sprendimą, kuris turi būti priimtas visais balsais. Ukraina įspėjo apie „katastrofiškus padarinius“, jei tai nutiks. Viršūnių susitikime per derybas dėl ilgalaikio ES biudžeto 2021–2027 m. bus aptariama ir finansinė pagalba Ukrainai. Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas užsiminė, kad gali prieštarauti ir pagalbai.