Serbų samdinių verbuotojas į Rusijos kariuomenę Dejanas Beričius ėmė kritikuoti 119-ojo oro desanto pulko, kuriame tarnauja užsieniečiai, vadus. Juos D. Beričius pavadino organizuota nusikalstama grupe ir skundėsi, esą rusų vadai atsisako serbus aprūpinti pakankamu ginkluotės kiekiu ir gydyti sužeistuosius.

2023 m. pabaigoje pulko vadai, pasak jo, liepė serbams surengti šturmą prieš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas, davę po 2–3 dėtuves šovinių ir įsakę „kitų ginklų užgrobti mūšio metu“. Serbai atsisakė vykdyti šį įsakymą ir paprašė juos perkelti į kitą padalinį, tačiau buvo paskelbti dezertyrais ir karo nusikaltėliais, teigia D. Beričius. Serbų samdinius esą išvijo iš žeminių ir keletą dienų pralaikė šaltyje be maisto ir vandens, paskui į pulką atvyko karo policijos atstovas ir pasiūlė jiems pasirašyti prisipažinimą, kad yra šnipai.

Kaip apžvalgoje rašo ISW analitikai, šaltinis iš Rusijos politikos pasaulio, reguliariai aptarinėjantis konkrečias Rusijos politikos pasaulio aktualijas ir pasikeitimus karinėje vadovybėje, tikina, kad D. Beričiaus kreipimasis yra tiesioginis įrodymas, jog tarp Rusijos silovikų artimiausioje V. Putino aplinkoje užvirė „klanų kova“.

Šaltinis tikina, kad D. Beričiaus kreipimasis greičiausiai yra dalis plačiai aptarinėjamų informacinių atakų prieš grupę nepriklausomų Rusijos karo tinklaraštininkų, atvirai kritikuojančių Rusijos gynybos ministeriją, dalis. Be to, tokios atakos ir dalis gerai organizuotos kampanijos prieš Rusijos oro desanto vadus ir jų globėjus.

Šaltinio teigimu, D. Beričiaus kreipimasis – atsakomoji ataka, kurią įgyvendino Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu tam tikrų Kremliaus frakcijų vardu. Ji esą nukreipta prieš Igorį Sečiną – „faktinį Putino pavaduotoją“ ir Rusijos valstybinės naftos bendrovės „Rosneft“ vadovą.

Pažymima, kad Tulos srities gubernatorius Aleksejus Diuminas yra aktyvus I. Sečino frakcijos narys ir 106-os Rusijos oro desanto divizijos globėjas. Spėjama, kad viešas D. Beričiaus pasisakymas prieš 119-osios oro desanto divizijos vadovybę yra siekis pakenkti A. Diuminui, 106-osios divizijos vadui, generolui majorui Vladimirui Seliverstovui bei Rusijos oro desanto ir „Dnepr“ pajėgų grupės vadui, generolui pulkininkui Michailui Teplinskiui.

A. Diuminas, M. Teplinskis ir V. Seliverstovas jau anksčiau buvo įsivėlę į nesutarimus su Rusijos gynybos ministerija ir siejo save su „Wagner“ grupe bei opozicija S. Šoigu, rašo ISW.

Šaltinis, kaip teigia analitikai, leidžia suprasti, kad I. Sečino frakcija viešai užsipuolė N. Patruševo frakciją išpūsdama problemas dėl Rusijos kiaušinių tiekimo, su kuriomis, esą, netinkamai dorojasi Rusijos žemės ūkio ministras Dmitrijus Patruševas (N. Patruševo sūnus).

S. Šoigu frakcija viešų puolimų sulaukia dėl negebėjimo suvaldyti komunalinių krizių Maskvos srityje bei bėdų dėl „Tėvynės gynėjų“ fondo. V. Putinas pats neseniai dėl jų nesėkmių viešai sukritikavo D. Patruševą ir S. Šoigu.

Spėjama, jog priešiškos frakcijos stengiasi bet kokia kaina V. Putino akyse viena kitą diskredituoti, taip pasirūpindamos, jog po prezidento rinkimų Kremliuje neliks be įtakingų pozicijų.

Kitas vidaus šaltinis, pasak ISW, tikina, jog pirmasis Rusijos generalinio štabo vyriausiojo direktorato pavaduotojas, generolas leitenantas Vladimiras Aleksejevas, sklandant gandams apie jo atleidimą, pritarė sumanymui D. Beričiaus kreipimusi atkreipti V. Putino dėmesį į išteklių stygių kariuomenėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)