Anot ministerijai artimo pašnekovo, T. Ivanono sulaikymas dėl kyšininkavimo ir vėl priminė korupcijos gynybos ministerijoje temą, apie kurią daug viešai kalbėjo praeitų metų rugpjūtį žuvęs „Wagner“ lyderis.

Konkrečiai samdinių kariuomenės vadovas viešai ragino „susitvarkyti su tomis už nugarų vagiančiomis žiurkėmis“, – „The Financial Times“ J. Prigožino žodžius priminė šaltinis iš Rusijos elito.

Anot jo, V Putinas mano, kad J. Prigožinas „nuėjo per toli, bet įsitikinęs, jog jis neklydo – gynybos ministerijos „vadovybę“ reikia nuleisti ant žemės, nes Kremliaus vadovas nuogąstauja, kad kažkokia frakcija jo elite gali įgyti didžiulę įtaką.

Apie norą „pažeminti“ pernelyg didelę įtaką įgijusią ministeriją akivaizdžiai liudija ir tai, kaip vyko T. Ivanovo sulaikymas, sako gynybos ministerijai artimas šaltinis.

„Jį (Ivanovą) pirmiausia galėjo atleisti. Taip būtų parodę, kad atsikratė korumpuoto elemento. Tik jį mieliau sulaikė tiesiog darbo vietoje, uniformuotą, iškart po Gynybos ministerijos kolegijos posėdžio, kur jis sėdėjo per vieną vietą nuo Šoigu. Visa tai teatras. Kokia kita prasmė gali būti, jeigu ne Šoigu įtakos silpninimas?“ – sako „The Financial Times“ pašnekovas.

Ekstravagantiškas I. Ivanovo gyvenimo būdas, akivaizdžiai peržengiantis jo oficialių pareigų ribas, valdininką pavertė labai lengvu grobiu, nors V. Putino korupcija pernelyg ir nejaudina, pridūrė šaltinis iš Rusijos valdančiojo elito.

Timuras Ivanovas

Rusijoje praėjusį trečiadienį dėl įtarimų ėmus didelius kyšius sulaikyto gynybos viceministro veikla jau anksčiau buvo paviešinta opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno komandos atliktame tyrime.

48 metų T. Ivanovas prižiūrėjo ginkluotųjų pajėgų vykdomas statybas bei viešuosius pirkimus ir buvo susijęs su dideliu projektu – Maskvos pajėgų okupuoto Ukrainos Mariupolio miesto atstatymu.

Skelbiama, kad jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė už kyšio ėmimą „ypač dideliu mastu“.

Keletas nepriklausomų Rusijos žiniasklaidos priemonių teigė, kad T. Ivanovas ir jo šeima įgijo didžiulį turtą iš dėkingumo mokesčių už kontraktus, dėl kurių jis susitardavo ministerijoje.

2022 metų gruodį A. Navalno komanda teigė gavusi tūkstančius nutekintų T. Ivanovo žmonos Svetlanos Maniovič elektroninių laiškų, iš kurių matyti prabangus gyvenimo būdas, gerokai viršijantis jo oficialų atlyginimą. Iš laiškų matyti, kad ji leido šimtus tūkstančių eurų prabangiems automobiliams, papuošalams, drabužiams, vakarėliams ir aukščiausios klasės nekilnojamojo turto bei jachtų nuomai Prancūzijos pietuose. Teigiama, kad kai kurie sandoriai buvo vykdomi per trečiuosius asmenis, įskaitant gynybos ministerijos rangovus.

Teisėjas pasiuntė T. Ivanovą į kardomąjį kalinimą mažiausiai iki birželio 23 dienos. Jis bus laikomas liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime Maskvoje, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Aktyvistai, tarp jų ir A. Navalnas, seniai teigė, kad prezidento Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje korupcija yra visuotinė, tačiau aukšto rango vyriausybės veikėjai suimami retai, paprastai dėl politinių kovų, teigia analitikai. Aktyvistai sako, kad didžiulės sumos, skiriamos karui Ukrainoje, suteikė pareigūnams naujų galimybių praturtėti sudarant slaptus valstybinių pirkimų sandorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)