Kai kurie užsienio politikos ekspertai teigia, kad D. Trumpo idėja būtų didžiulė dovana Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir reikštų pritarimą tarptautiniu mastu pripažintų sienų pažeidimui pasitelkus jėgą.

D. Trumpo pasiūlyme numatyta priversti Ukrainą Rusijai perleisti Krymą ir Donbaso regioną, sako su buvusiu prezidentu apie tai kalbėję asmenys bei jo patarėjai, pageidavę išlikti anonimais, nes tokie pokalbiai buvo konfidencialūs.

Toks D. Trumpo požiūris, apie kurį prieš tai viešai neskelbta, reikštų dramatišką prezidento Joe Bideno politikos, akcentuojančios būtinybę stabdyti Rusijos agresiją ir teikti Ukrainai karinę paramą, posūkį.

Sugrįžti į Baltuosius rūmus ketinantis galimas respublikonų kandidatas ne kartą tikino, jog, tapęs prezidentu, per 24 valandas susitartų dėl Rusijos ir Ukrainos taikos, tik visada atsisakydavęs patikslinti, kaip per tokį trumpą laiką galėtų tą padaryti.

Privačiuose pokalbiuose D. Trumpas pareiškė manąs, kad tiek Rusija, tiek Ukraina „nori išsaugoti savo gerą vardą, nori kažkokio tinkamo sprendimo“ ir kad Ukrainos žmonės neva pritartų buvimui Rusijos dalimi, teigia šia tema su D. Trumpu kalbėjęs asmuo.

D. Trumpo rinkimų kampanijos atstovai plačiau pakomentuoti šių teiginių nepanoro. „Bet kokios spekuliacijos, susijusios su prezidento Trumpo planais, yra skleidžiamos anoniminių ir nepakankamai informuotų asmenų, neturinčių žalio supratimo, kas vyksta, ir kas bus toliau. Prezidentas Trumpas kalba tik apie būtinybę skubiai stabdyti žudynes“, – išplatintame pareiškime teigia kampanijos atstovė Karoline Leavitt.

Kai kurie D. Trumpo patarėjai, pasak „The Washington Post“, bandė jam atverti akis dėl galimų tokios iniciatyvos padarinių.

„Visą savo laiką skiriu pokalbiams su D. Trumpu apie Ukrainą. Jis turės sumokėti didžiulę kainą. Jis negali iš šios situacijos išeiti nugalėtoju“, – kalbėdamas apie V. Putiną sakė senatorius Lindsey Grahamas, seniau buvęs respublikono kritiku, o dabar virtęs jo šalininku.

Rusijos ekspertai abejoja, ar D. Trumpo taikos pastangos duotų rezultatų.

Ukraina ir jos sąjungininkai Europoje greičiausiai nepritartų D. Trumpo pastangoms susitarti su Maskva, teigia D. Trumpo kritikė Fiona Hill iš „Brookings Institution“. Ji pridūrė, kad Jungtinės Valstijos turi ribotą įtaką vienašališkam susitarimui, nes reikšmingas sankcijų švelninimas galiausiai priklausytų nuo bendradarbiavimo su Europa.

„Jungtinės Valstijos neturi reikiamų galios svertų įtikinti Ukrainos lyderius įsitraukti į politiką, prilygsiančią politinei savižudybei“, – pridūrė Rusijos ir Ukrainos karo analitikas iš „Carnegie Endowment for International Peace“ Michaelis Kofmanas.

„Tikrai nepakaks galios svertų priversti Ukrainą atiduoti savo teritoriją ar sutikti su tokio pobūdžio nuolaidomis. Tai situacija, kai ištiesus ranką priešui, jis labai greitai užsinorės daugiau“, – įsitikinęs ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)