Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją rado be sąmonės susmukusius parke ant suoliuko, Solsberio mieste.

JK apkaltino Maskvą už kovo 4-osios bandymą nunuodyti buvusį agentą ir jo dukterį nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuri slapta gaminama Rusijoje.

Šaltinių teigimu, dabar britų tyrėjams aiškiau, kaip buvo įvykdytas išpuolis. Jų manymu, toksiška medžiaga miltelių forma pateko į S. Skripalio BMW automobilio ventiliacijos sistemą.

Trys žvalgybos pareigūnai teigė „ABC News“, kad toksiškos medžiagos, miltelių pavidalo organofosfato neurotoksino, kilmė jiems aiški, kaip ir sąsaja su Rusijos karinėmis struktūromis.

„Tai Šaltojo karo laikų medžiaga, kurios jie tvirtina niekada neturėję“, – taip apie Rusiją sakė vienas aukšto rango žvalgybos pareigūnas.

Žvalgybos pareigūnų teigimu, nustatyta, kad Solsberyje 38 asmenys buvo paveikti nervus paralyžiuojančios medžiagos. Manoma, kad bus identifikuota daugiau žmonių, paveiktų nervus paralyžiuojančio toksino, kurio poveikis dar tiriamas.

Šaltinių teigimu, dar vienas galimas apnuodijimo patvirtinimas – tai, kad restorane S. Skripalis šaukė, padrikai elgėsi, o vėliau jie su dukra prarado sąmonę. Nerišlus jo elgesys galėjo reikšti, kad pradeda veikti nervus paralyžiuojanti medžiaga.

Skotland Jardas paviešino apsaugos kamerų užfiksuotą videomedžiagą su S. Skripalio automobiliu ir prašo atsiliepti tuos, kurie išpuolio dieną matė jo automobilį. Policija nekomentuos naujų detalių apie apnuodijimo atvejį, kol oficialiai nebus paviešinta ši informacija.

Į Britaniją tirti Skripalio apnuodijimo vyksta cheminių ginklų ekspertai

Reaguodama į buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimą, Didžioji Britanija taikysis į turtą, susijusį su Kremliumi, sekmadienį prieš tarptautinių cheminių ginklų ekspertų atvykimą sakė užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

„(Tais atvejais), kai žmonės turtą įgijo per korupciją ir kai galime matyti sąsają su Kremliumi, su Vladimiru Putinu, galbūt įmanomi nurodymai (paaiškinti) neaiškaus turto (kilmę) ir taikyti kitas sankcijas šiems asmenims“, – transliuotojo BBC laidai „Andrew Marr Show“ sakė B. Johnsonas.

Buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija po apnuodijimo Anglijos Solsberio mieste kovo 4 dieną tebėra kritinės būklės. Dėl šios atakos Britanija išsiuntė iš šalies 23 Rusijos diplomatus.

Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) techniniai ekspertai pirmadienį apsilankys Britanijoje paimti per ataką panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių.

„Tada (mėginiai) bus išsiųsti į OPCW atrinktas itin gerbiamas tarptautines laboratorijas testams, kurių rezultatų laukiama mažiausiai po dviejų savaičių“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pasak B. Johnsono, vyriausybė svarsto kažką panašaus į JAV „Magnitskio įstatymą“, kuris 2012 metais buvo priimtas siekiant nubausti žmogaus teisių pažeidimais kaltinamus Rusijos pareigūnus.

Pagal šį įstatymą buvo uždrausta išduoti vizas Rusijos pareigūnams, įtariamiems dėl advokato Sergejaus Magnitskio mirties, taip pat buvo įšaldytas šių pareigūnų turtas.

Mokestinį sukčiavimą viešinęs S. Magnitskis 2009 metais mirė Rusijos kalėjime, kur buvo laikomas iškėlus jam baudžiamąją bylą.

B. Johnsonas apkaltino rusus „pasipūtėlišku sarkazmu ir neigimu“ susidūrus su kaltinimais, taip pat sakė, kad tarptautinė bendrija palaiko Britaniją.

Maskvos „piktybinis, ardomasis elgesys“ buvo priežastis, dėl kurios sąjungininkai „nelinko tikėti Rusija“, pridūrė jis.

Tačiau užsienio reikalų sekretorius sulaukė nepatogių klausimų apie teniso rungtynes, kurias žaidė su buvusio Rusijos ministro Vladimiro Černuchino žmona mainais į 160 tūkst. svarų (181,5 tūkst. eurų) auką jo Konservatorių partijai.

Baiminamasi elektros dingimo?

Rusijos ambasadorius Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas šeštadienį pareiškė, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuria Anglijoje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas, galėjo atkeliauti iš britų laboratorijos „Porton Down“.

B. Johnsonas šį kaltinimą pavadino satyriniu ir pridūrė, kad tai „nėra šalies, tikrai laikančios save nekalta, atsakas“.

Britų laikraščiai sekmadienį pranešė, kad vyriausybė nori skubiai prastumti įstatymus, pagal kuriuos būtų lengviau konfiskuoti turtą Britanijoje, įgytą iš „purvinų“ Rusijos pinigų.

Vyriausybė taip pat planuoja apsunkinti V. Putino sąjungininkų keliones ir taikytis į Britanijoje gyvenančių oligarchų pinigus.

Laikraštis „The Sunday Times“ rašė, kad vyriausybė perspėjo elektros kompanijas sustiprinti savo kibernetinę gynybą, nes nuogąstaujama, kad Rusija galbūt gali bandyti kur nors nutraukti elektros tiekimą.