CAR prasidėjo chaosas, kai kovo mėnesį musulmonai sukilėliai nuvertė prezidentą Fransua Bozizą, praneša „Reuters“. Tarp sukilėlių yra daug kovotojų iš kaimyninių Čado ir Sudano. Sukilėlių vadas Michelis Djotodia, kuris tapo laikinuoju prezidentu, nebesuvaldo savo karvedžių koalicijos. Rugsėjo mėnesį per musulmonų ir krikščionių susirėmimus žuvo apie 100 žmonių, o šią savaitę neramumai vėl atsinaujino.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas sakė, kad CAR yra "ant genocido slenksčio".

"Prancūzija, CAR kaimynės ir tarptautinė bendruomenė nerimauja. JT duos leidimą Afrikos pajėgoms, Afrikos Sąjungai ir Prancūzijai įsikišti", - teigė ministras.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas praėjusį pirmadienį sakė, kad galbūt yra pasirengęs į CAR siųsti JT taikdarius, bet JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry aiškiai pasakė, kad JAV pritartų Afrikos taikdarių misijai.

CAR šiuo metu yra 2 500 taikdarių iš Afrikos. Kitą mėnesį jų skaičius bus padidintas. Be to, šalyje yra 400 Prancūzijos karių, dauguma kurių saugo oro uostą. Prancūzijos diplomatai sako, kad Paryžius, jei reikės, yra pasirengęs karių skaičių padidinti iki 700 ar net 1 200.