Pirmadienio rytą M. Saakašvilis buvo atvežtas į Ukrainos sostinės Pečorų rajono teismą, kur jam turi būti parinkta kardomoji priemonė.

Prokuratūra prašo jam skirti namų areštą. Prie teismo pastato susirinko politiko šalininkai, sustiprinta apsauga, policijos duomenimis, ten budi daugiau kaip 250 pareigūnų.

„Aš nelaikau savęs sulaikytuoju. Aš save laikau karo belaisviu“, - pareiškė M. Saakašvilis.

Teismo salėje M. Saakašvilis žurnalistams papasakojo, kad KGB jį pirmą kartą suėmė Kijeve už antitarybinę veiklą 1986 metais, kai jis buvo pirmakursis. Jo nuomone, per 30 metų Ukrainoje niekas nepasikeitė.

„Kiek metų praėjo, o mane nuvedė į tą patį tardymo izoliatorių, kur mane sutiko tas pats prižiūrėtojas“, - teigė M. Saakašvilis.

Politikas padėkojo visiems jį palaikantiems žmonėms, o vėliau sugiedojo Ukrainos himną.

M. Saakašvilis buvo sulaikytas tiriant baudžiamąją bylą dėl pagalbos nusikalstamoms organizacijoms ir jų nusikalstamos veiklos slėpimo. Jis kaltinamas paėmęs 500 tūkst. JAV dolerių iš Rusijoje besislapstančio verslininko Serhijaus Kurčenkos už savo veiklą Ukrainoje.

Tardymo izoliatoriuje politikas paskelbė bado streiką. Gruzijos eksprezidentui gresia 5-10 metų laisvės atėmimo bausmė.

DELFI primena, M. Saakašvilis į dėmesio centrą grįžo per Maidano įvykius 2014-aisiais, kurių metu jis rėmė prorusišką valdžią nušalinti siekusius protestuotojus. Už jo nuopelnus sukilimo metu Ukrainos prezidentas P. Porošenka atsidėkojo M. Saakašviliui paskirdamas jį Odesos regiono gubernatoriumi.

Tačiau M. Saakašvilio ir P. Porošenkos santykiai greitai pašlijo, dėl ko iš gruzino buvo atimta Ukrainos pilietybė. Nepaisant to, šių metų rugsėjį M. Saakašviliui, su savo šalininkų pagalba, pavyko sugrįžti į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)