Donbaso ekonominę blokadą jis pavadino visų regiono žmonių tragedija, skelbia vesti.ru.

„Yra pagrindo manyti, kad po šiuo sprendimu slypi ne tik noras ekonominiu ir socialiniu požiūriu uždusinti šį regioną, bet ir paruoši dirvą kariniam įsiveržimui bei dar vienam bandymui jėga išspręsti šią problemą“, – Rusijos diplomatijos vadovą cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

„Labai liūdna, kad nuspręsta iš pensininkų atimti pensijas, skriausti tuos, kuriems priklauso socialinės išmokos, atimti iš jų tą teisę. Žmonėms tai tikra tragedija, jie atsidūrė labai sudėtingoje situacijoje“, – tikino S. Lavrovas.

Komentuodamas Kijevo valdžios ir Donbaso santykius, S. Lavrovas pabrėžė, kad Vakarai privalo tarpininkauti jiems ieškant bendros kalbos, o ne siekti „juos dar labiau sukiršinti ir kontroliuoti“, kaip kad esą vyksta dabar.

Bendradarbiavimas tarp Maskvos ir Europos Sąjungos (ES) neturi realios alternatyvos, pareiškė S. Lavrovas ir pridūrė, kad jo šalis neturėtų būti kaltinama dėl įtampos santykiuose su Briuseliu, smarkiai padidėjusios dėl krizės Ukrainoje.

„Dabartinė neigiama tendencija tarptautiniuose reikaluose – ne mūsų pasirinkimas, – S.Lavrovas sakė Rusijos parlamentui. – Nėra realios alternatyvos abipusiai naudingam lygiateisiam bendradarbiavimui tarp Rusijos ir Europos Sąjungos – mus daug kas sieja geografinėje, ekonominėje ir žmogiškojoje plotmėje.“

Rusija ragina Kijevą tiesiogiai derėtis su separatistais

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė turi pradėti tiesiogines derybas su šalies rytuose veikiančiais prorusiškais separatistais ir nelaikyti Maskvos to konflikto šalimi.

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusiją destabilizuojant padėtį rytų Ukrainoje ir siunčiant sukilėliams pinigus, ginklus bei pastiprinimus. Vakarų šalys paskelbė sankcijas Maskvai dėl to konflikto, kuris nuo balandžio vidurio nusinešė jau per 4,1 tūkst. žmonių gyvybių.

Rusija palaiko separatistus, bet teigia tiesiogiai nedalyvaujanti konflikte vadinamajame Donbaso regione.

„Kaip tolesnį žingsnį raginame užmegzti stabilius kontaktus tarp Kijevo ir Donbaso atstovų, siekiant abiems pusėms priimtinų susitarimų“, – S.Lavrovas sakė žemuosiuose parlamento rūmuose.

Pasak ministro, „karo partija“ – Kijevo karinės kampanijos prieš sukilėlius šalininkai – stengėsi atriboti separatistus nuo taikos proceso, taip pat „priversti Vakarus siekti Rusijos sutikimo dalyvauti kaip to konflikto šaliai“.

„Tai visiškai priešingų rezultatų duodanti ir provokuojanti linija, neturinti jokių galimybių sulaukti sėkmės“, – pabrėžė S.Lavrovas.

Rugsėjo 5 dieną Minske sudarytas Rusijos palaikomas paliaubų susitarimas tarp Kijevo ir separatistų buvo nuolat pažeidinėjamas, o S.Lavrovas ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris nesugebėjo išspręsti gilių nesutarimų per antradienį Maskvoje vykusias derybas.

S.Lavrovas siūlė scenarijų, kad Rusijos „partneriai“, nepaisant nesutarimų, sutiktų, jog kovą Rusijos aneksuotas Krymo pusiasalis nebus grąžintas Ukrainai.

Krymas yra neatsiejama Rusijos dalis – mums tenka visa atsakomybė už jį“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

„Kam versti žmones dalyti kažkokius pareiškimus? Aiškiai matome, kad mūsų sąjungininkai praktiškai veikia vadovaudamiesi tikrove, kuri yra įvykęs faktas. Tai mums labai svarbu“, – pridūrė S.Lavrovas.

A. Jaceniukas atmeta tiesioginių derybų su separatistais galimybę

Ukrainos premjeras trečiadienį atmetė Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų tiesioginių derybų galimybę, siekiant užbaigti jau ilgiau nei pusmetį vykstantį konfliktą šalies rytuose.

„Mes nerengsime tiesioginių derybų su rusų teroristais“, - premjeras Arsenijus Jaceniukas sakė per vyriausybės posėdį.

NATO smerkia Rusijos karių telkimą Ukrainoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasmerkė didelį Rusijos pajėgų sutelkimą Ukrainoje ir šalių pasienyje bei paragino Maskvą atitraukti savo karius, praneša „Reuters“.

J. Stoltenbergas sakė, jog NATO užfiksavo karių, karinės technikos, tankų, artilerijos ir pažangių oro gynybos sistemų judėjimą, pažeidžiant rugsėjo mėnesį sudarytą susitarimą dėl paliaubų.

Rusija neigia tiekianti ginklus ar karius prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Į Europos Sąjungos šalių gynybos ministrų susitikimą antradienį atvykęs J. Stoltenbergas sakė žurnalistams, jog turi informacijos apie rusų karių sutelkimą Ukrainos teritorijoje.

„Mes taip pat užfiksavome karinių pajėgų sutelkimą Rusijos teritorijoje prie sienos su Ukraina (...). Raginame Rusiją atitraukti savo karius“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1136)