„Amerikiečiai nustatė kursą į konfrontaciją; jie absoliučiai nekritiškai vertina savo pačių žingsnius“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje.

„Vakarykštis Baracko Obamos kreipimasis rodo, kad (Amerikos) filosofijos centre yra tik vienas dalykas: mes esame svarbiausi, o visi kiti privalo tai pripažinti“, - sakė jis.

„Tai truputį nešiuolaikiška ir neatitinka dabartinės tikrovės; tai rodo, kad Jungtinės Valstijos vis dėlto nori dominuoti pasaulyje, o ne būti pirmosiomis tarp lygių“, – pridūrė S.Lavrovas.

Tačiau Rusijos diplomatijos vadovas sakė esantis įsitikinęs, kad toks Vašingtono požiūris pasikeis.

„Ko gera, tai permainai reikės nemažai laiko, tačiau ateis suvokimas, kad šios pozicijos neįmanoma amžinai palaikyti“, – pabrėžė jis.

S.Lavrovas taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos jokios problemos neįstengia išspręsti vien savo jėgomis.

„Jos formuoja koaliciją – taip buvo Irake ir taip dabar vyksta jų kovoje su vadinamąja „Islamo valstybe“ ... Jie komanduoja Europai – taip pat dėl Rusijos – tai įaugę jiems į kraują“, – aiškino ministras.

S. Lavrovas per metinę spaudos konferenciją trečiadienį nurodė, kad Rusija neleis prasidėti naujam šaltajam karui, o kreipdamasis į Vakarų šalis tvirtino, kad vienašaliai veiksmai neprisidės prie pasaulio saugumo užtikrinimo.

„Mes neleisime prasidėti naujam šaltajam karui, o mūsų partneriai turėtų suprasti, kad saugumo negalima užtikrinti bendrame darbe vykdant vienašalius veiksmus“, – nurodė S. Lavrovas.

Anot ministro, NATO siekia konfrontacijos su Rusija. „Dėl bendradarbiavimo sustabdymo buvo priimtas politinis sprendimas, ir tai nebuvo mūsų pasirinkimas“, – apie santykius su 28 šalių kariniu bloku kalbėjo S. Lavrovas.

„Praėjusių metų įvykiai yra įtikinamas įrodymas, kad tik bendrais veiksmais galima pasiekti visuotinį saugumą ir stabilumą“, – pridūrė ministras, tvirtindamas, kad Vakarai stengiasi bet kokia kaina išlaikyti savo vadovavimą.

S. Lavrovas tvirtino, kad bandymai izoliuoti Rusiją neatneš jokių rezultatų.

Užsienio reikalų ministras taip pat tvirtino, kad Rusija nori tęsti abipusiai naudingą bendradarbiavimą su Europos Sąjunga (ES).

Kalbėdamas apie Ukrainos krizę, S. Lavrovas pabrėžė būtinybę plėtoti tiesioginį bendradarbiavimą tarp Kijevo pareigūnų ir vadinamųjų Donecko bei Luhansko liaudies respublikų, o keturšaliai susitikimai Normandijos formatu bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misija turėtų prisidėti prie krizės sureguliavimo Ukrainos rytuose.

Ministras akcentavo, kad Rusija pasiruošusi bet kokiam bendradarbiavimui, kuris būtų priimtinas tiek Kijevui, tiek separatistų lyderiams.

S. Lavrovas: malonėkite pateikti įrodymus

S. Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad kalbos, esą Maskva yra pasiuntusi savo pajėgas į separatistinio konflikto krečiamą rytų Ukrainą, nepagrįstos jokiais konkrečiais faktais.

„Kaskart sakau: jeigu jūs taip užtikrintai teigiate – pateikite faktus. Tačiau faktų pateikti niekas negali arba nenori – aš to nežinau“, – sakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje.

„Taip pat neįstengiama pateikti faktų, kuriuos neva turi mūsų partneriai – visų pirma ukrainiečiai ir amerikiečiai – susijusių su tuo, kas ištiko Malaizijos „Boeing“ pernai liepą“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose.

„Todėl prieš reikalaudami iš mūsų, kad liautumėmės kažką darę, malonėkite pateikti įrodymus, kad tai padarėme mes“, – pareiškė S.Lavrovas.

DELFI primena, kad antradienį Ukrainos kariškių atstovas pranešė, kad Ukrainos karius šalies rytuose konflikto zonos šiaurinėje dalyje atakavo Rusijos reguliariosios pajėgos.

„Įnirtingi mūšiai tęsiasi (Ukrainos armijos) 29-ojo ir 31-ojo kontrolės postų rajone Bachmuto trasoje“, – sakė Andrijus Lysenka apie Luhansko srityje esančias pozicijas netoli sienos su Rusija.

„Ukrainos pajėgos sulaikė Rusijos kariuomenės puolimą tarp Zemihorjės ir Slovjanoserbsko... Padėtis konflikto zonoje yra sudėtinga, bet mūsų kontroliuojama“, – sakė jis per specialią spaudos konferenciją.

Jis taip pat nurodė, kad prie sienos su Ukraina Rusijoje sutelktos trys rusų karių grupės ir artilerija.

„Žvalgybos duomenimis užfiksuotas dar trijų Rusijos šaulių bataliono taktinių grupių priartėjimas prie Ukrainos ir Rusijos sienos ties Kuibyševo ir Kamensk Šachtinsko ir Matvejaus Kurgano gyvenviečių, taip pat vienas artilerijos divizionas Vesiolos gyvenvietės rajone“, – nurodė A.Lysenka.

S. Lavrovas prabilo apie „kiaulystę rusams“

S. Lavrovas išreiškė viltį, kad JAV ir Kubos diplomatinių santykių sureguliavimo priežastis yra susijusi su Amerikos nacionaliniais interesais, o ne su noru pakenkti Rusijai.

„Tikiuosi, kad ne, kad Jungtinės Valstijos remiasi savo nacionaliniais interesais, o ne noru kažkam pakenkti“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė S.Lavrovas.

Tuo pačiu jis pažymėjo, kad per JAV ir Rusijos santykių istoriją būta kitokio pobūdžio pavyzdžių.

„Dabar prisiminiau, kad ... rudenį (JAV) prezidentas (Barackas) Obama pakeliui, mano nuomone, į NATO viršūnių susitikimą netikėtai užsuko į Estiją. Ir tada JAV administracijos atstovas paskelbė: Obamos sustojimas Estijoje – tai signalas rusams, kad jų elgesys nepriimtinas“, – sakė Rusijos ministras.

„Įsivaizduojate, kaip reikia įžeisti Estiją pasakius, jog „mes pas jus užsuksime tik tam, kad padarytume kiaulystę rusams“, atleiskite man už grubų žodį. Tikiuosi, kad tai buvo epizodas, kuris nesikartos, ir kad JAV, ypač savo prezidento asmenyje, su kitomis šalimis elgsis ne kažkieno pykčiui, o pagal savo pačių interesus“, – pareiškė S.Lavrovas.