Kaip skelbia UNIAN korespondentas Rusijoje, apie tai per spaudos konferenciją Maskvoje po Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) užsienio reikalų ministrų susitikimo pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Kalbant apie galimybes kažką tirti, kur mes dalyvavome, tai nusikaltimas įvykdytas ne mūsų, o Ukrainos teritorijoje. Mes su šiais nusikaltimais neturime ir negalėjome turėti nieko bendra“, - sakė S. Lavrovas.

Jis pažymėjo, kad Rusija nesulaukė jokio Ukrainos valdžios kreipimosi dėl bendro tyrimo.

S. Lavrovas priminė, kad vasario mėnesio įvykiai Kijevo centre buvo prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos susitarimo, kuris buvo pasirašytas dalyvaujant Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrams, objektas. Šiame susitarime yra punktas apie būtinybę atlikti bendrą tyrimą. Jis pareiškė, kad jau vasario 22 dieną šio susitarimo „neliko“.

„Tyrimai liko antrame plane. Dabar apie tai prisiminė, nors per pastaruosius pusantro mėnesio daugybė nepriklausomų ekspertų vertinimų, kas įvyko, kas šaudė ir kur buvo snaiperiai, buvo ignoruojami. Pro ausis praleido ir garsųjį Estijos užsienio reikalų ministro pokalbį su Catherine Ashton“, - sakė S. Lavrovas.

DELFI primena, kad Ukraina ketvirtadienį apkaltino Kremliaus remiamą nušalintąjį prezidentą Viktorą Janukovyčių ir Rusijos saugumo agentus dėl vasario neramumų Kijeve, per kuriuos žuvo apie 100 žmonių.

Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas sakė, kad J.Janukovyčius išleido „nusikalstamą įsakymą“ šaudyti į proeuropietiškus protestuotojus, o agentai iš Rusijos Federalinio saugumo tarnybos (FST) padėjo jam suplanuoti ir įvykdyti tą kruviną puolimą.

„Janukovyčius išleido nusikalstamą įsakymą ... vasario 18-20 dienomis šaudyti į protestuotojus“, – žurnalistams sakė A.Avakovas.

„FST agentai dalyvavo ir planuojant, ir vykdant tą vadinamąją antiteroristinę operaciją“, – pridūrė jis.

Tris mėnesius trukusių kartais smurtinių antivyriausybinių protestų, kurių dalyviai reikalavo glaudesnių ryšių su Europa, kulminacija buvo dvi skerdynių dienos Kijeve, kurios nulėmė parlamento vasario 22-osios sprendimą nušalinti V.Janukovyčių ir jo vyriausybę.

Vasario 19-osios naktį per gatvių mūšius Kijevo centre nuo šautinių žaizdų mirė beveik 20 žmonių, daugiausia – protestuotojai.

Vasario 20-ąją per kovas Kijevo centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje žuvo daugiau kaip 60 žmonių. Atrodo, kad daugelį jų nušovė snaiperiai.

Ukrainos prokurorai ketvirtadienį paskelbė, kad dėl dalyvavimo tuose neramumuose buvo areštuota 11 dabar jau išformuoto elitinio milicijos specialiųjų pajėgų padalinio „Berkut“ narių ir jų vadas.