Kaip skelbia Rusijos žiniasklaida bei taip vadinamos Donecko liaudies respublikos „Gynybos ministerijos“ šaltiniai, „Givis“ žuvo sprogimo metu trečiadienį, ankstyvą rytą.

„Tai yra besitęsiančio Kijevo valdžios teroristinio karo prieš Donbaso žmones dalis. Teroristinio akto vietoje dirba tyrėjų grupė“, – skelbė separatistų atstovai. Jie tikino, kad „Givis“ buvo susprogdintas savo automobilyje. Kitų šaltinių duomenimis, teroristas žuvo savo darbo kabinete, kai ten detonavo sprogmenys.

Dar praėjusį mėnesį atsinaujinus smarkiems mūšiams prie Avidijivkos, į šiaurę nuo Donecko, M. Tolstychas buvo sužeistas.

„Givis buvo lengvai sužeistas į koją. Skeveldra tik grybštelėjo, jokių gyvybiškai svarbių organų nekliudė, judėjimo funkcijos nepaveikė“, – praeitą šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas separatistų šaltinis. Pasak jo, bataliono vadas atsisakė gultis į ligoninę ir iškart grįžo į savo dalinį.

Pagarsėjo karo nusikaltimais

Tai jau ne pirma garsių separatistų vadeivų žūtis paslaptingo sprogimo metu. Tą pačią dieną separatistų kontroliuojamame Luhansko mieste per automobilio sprogdinimą žuvo vietos milicijos aukšto rango pareigūnas Olegas Anaščenka. Kovotojai dėl to incidento irgi kaltino Kijevo vyriausybės pajėgų „diversantus“. O pernai spalį savo namo lifte buvo susprogdintas kitas liūdnai pagarsėjęs separatistų lyderis, Arsenijus Pavlovas, pravarde „Motorola“.

Vis dėlto žiaurumu „Givio“ Rytų Ukrainoje iki šiol nebuvo pranokęs joks separatistų vadeiva. Dar 2015 metais Donecko oro uosto šturmo metu, „Givis“ iš pradžių pagarsėjo kaip bebaimis lyderis, „Somalio“ bataliono vadas, kuris nebijo karo.

Kremliaus remiamoje RT dirbęs „žurnalistas“ Grahamas Phillipsas tuomet kalbino 34-erių M. Tolstychą, mat jis esą tapo interneto sensacija po paviešinto vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip „Givis“ romiu veidu rūko cigaretę, nekreipdamas dėmesio į aplink sprogstančius sviedinius.

Separatistų lyderis, kaip spėjama turėjo gruziniškų šaknų, nors pats tai aršiai neigdavo ir tikindavo esąs iš Donbaso. Jis mėgdavo rodytis prieš kameras ir pasakoti apie savo kovos žygius, nors net kai kurie separatistai pripažįsta, kad „Givis“ tebuvo eilinis banditas, siekęs pasirodyti prieš kameras ir realiai nevadovavo separatistų operacijoms. Vis dėlto „Givis“ spėjo pasireikšti Donecko oro uosto mūšyje.

Ne vieną mėnesį oro uostą laikę ukrainiečių kariai galiausiai buvo arba išžudyti, arba paimti į nelaisvę. Būtent tuomet romantiškas bebaimio separatisto įvaizdis greitai išsisklaidė paviešinus kitą įrašą, kuriame „Givis“ užfiksuotas smurtaujantis prieš ukrainiečių karo belaisvius ir juos kankinantis.

Kritus Donecko oro uostui separatistai į nelaisvę paėmė būrį jo gynėjų. Tarp jų atsidūrė ir oro uosto gynybai vadovavęs 93-osios Ukrainos kariuomenės brigados vadas, papulkininkis Olehas Micakas. Jį kartu su keliais kitais belaisviais „Givis“ išdidžiai atsigabeno ant tanko iš oro uosto į Donecką.

Tuomet separatistas surengė viešą išsityčiojimą iš papulkininkio O. Micako ir jo vyrų ir net to neslėpė, mat šalia sukiojosi propagandinio Kremliaus kanalo „LifeNews“ žurnalistai.

„Ant žemės su*os, žvėrys bl*t! Ant kelių, veidu į mane! – šaukė „Givis“. – žinai kas aš toks? Taip, aš Givis, bendrausime“. Trenkęs papulkininkiui į veidą jis ėmėsi „tardymo“.

„Ko čia atvykote? Ką palikote? Ak tu tik tiesiog kariškis? Pašaukė jus? Peilį!, – tiesdamas ranką kitam separatistui šaukė „Givis“. Įbaugintam ukrainiečiui nulupo Ukrainos vėliavą nuo striukės ir sukišo į burną. – ėsk savo vėliavą, su*a!“

O. Micakas ramiu balsu atsakė, kad tik tarnauja kariuomenėje jau daugiau kaip 20 metų. „Žiūrėk man į akis! Iš kur tu, iš Žytomyro? Aš tau pažadu, kariausiu prie Žytomyro su visa savo artilerija jus dulkinsiu, su visais savo tankais ir tu suprasi, kas yra pragaras!“, – šaukė „Givis“.

Kitą belaisvį tardęs separatistas pareiškė, kad šis bus iškeistas į ukrainiečių nelaisvėje atsidūrusius separatistus. „Kam tarnauji? Už šitą mėšlą? – rodydamas į Ukrainos vėliavą plūdosi „Givis“.

Kijeve įsikūrusio Pilietinių laisvių centro vadovė Oleksandra Matvijčuk sakė, kad „Givio“ surengta akcija gali prilygti karo nusikaltimams.

Ekspertė pabrėžė, kad Ženevos konvenciją pažeidžiantis elgesys su karo belaisviais galėjo tapti pagrindu, keliant bylą prieš „Givį“ bei panašius separatistus. Surinktus įrodymus ketinta perduoti tyrėjams Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) Hagoje.

Anot tarptautinės teisės ekspertų, užfiksuoti karo nusikaltimai – akivaizdūs: prieš belaisvius negalima vartoti jokios nebūtinos prievartos. Nors vaizdo įraše akivaizdu, kad sužeistais belaisviais nepasirūpinta, jie mušti, tardyti, o gal net ir žudyti.

TBT už belaisvių kankinimą ir žudymą gali skirti ilgus metus kalėjimo. Pavyzdžiui buvusios Jugoslavijos karuose, praėjusio šimtmečio paskutiniame dešimtmetyje dalyvavę karo nusikaltėliai vėliau gavo ilgas bausmes už grotų. O atskiros valstybės netgi numato ir mirties bausmę. Tiesa, „Givis“ šių bausmių jau nebesulauks.

Kremlius pareiškė, kad Rusija nesusijusi su „Givio“ nužudymu

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį griežtai atmetė kaltinimus, kad Rusija yra susijusi su Ukrainos separatistų kovotojų vado Michailo Tolstycho, pravarde „Givis“, nužudymu.

„Absoliučiai, vienareikšmiškai neigiame kaltinimus, kad Rusijos Federacija galbūt susijusi (su šiuo išpuoliu). Apie tai negali būti nė kalbos“, – pareiškė D. Peskovas.

Separatistų bataliono „Somalis“ vadas M. Tolstych trečiadienį anksti ryte buvo nužudytas per sprogdinimą jo biure pagrindinėje separatistų tvirtovėje – Donecko mieste, pranešė apsišaukėliška „Donecko liaudies respublika“ (DLR). Separatistai dėl šios atakos kaltina Kijevą.

Tuo tarpu Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) Jurijus Tanditas sakė, manantis, kad M.Tolstych galėjo likviduoti „okupantų“ specialiosios tarnybos.

„Akivaizdu, kad suklastota „Novorosija“ (Rusijos palaikoma separatistų autonomija) neturėjo tęsinio, ir tikėtina, kad su tuo susiję žmonės yra šalinami tarnybų. Tačiau tai tik prielaida“, – sakė jis.

M. Tolstychas buvo ne pirmasis svarbus separatistų veikėjas, nužudytas išpuolius neaiškiomis aplinkybėmis.

Praeitą šeštadienį separatistų kontroliuojamame Luhansko mieste per automobilio sprogdinimą žuvo vietos milicijos aukšto rango pareigūnas Olegas Anaščenka. Kovotojai dėl to incidento irgi kaltino Kijevo vyriausybės pajėgų „diversantus“.

Praeitų metų spalį per sprogdinimą savo namo lifte žuvo kitas garsus separatistų kovotojų vadeiva – bataliono „Sparta“ vadas Arsenas Pavlovas, pravarde „Motorola“. Lapkritį separatistai pranešė sulaikę Ukrainos nacionalistų grupuotės, siejamos su šio kovotojo nužudymu, šešis narius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2755)