Emocingais, pykčiu persmelktais komentarais propagandistas reagavo į Baltijos šalių iniciatyvą uždrausti vizas šalies agresorės piliečiams.

V. Solovjovas Latviją, Lietuvą ir Estiją pavadino „Baltijos išmirėliais“ bei „nacistais“. Propagandistas taip pat pagrasino, kad Rusijos Federacija, remdamasi Ukrainos pavyzdžiu, gali įvesti savo reguliariąsias pajėgas, kad „apsaugotų rusakalbius gyventojus“.

„Jūs pažeidžiate etninių mažumų teises. Mes tuoj įvesime karius rusakalbiams gyventojams apsaugoti... Ar Berlynas, Paryžius, Londonas ir Briuselis yra pasirengę degti nuo mūsų raketų smūgių? O jei prireiks – ir nuo taktinių branduolinių ginklų? Ar Amerika bus pasiruošusi stoti į kovą už Baltijos išmirėlius, kurie savo nacistiniame svaigulyje pažeidinėja rusakalbių teises?“ – laidos eteryje grasinimais svaidėsi V. Solovjovas.

Propagandistas taip pat pareiškė, kad Rusija gali suduoti branduolinius smūgius Jungtinių Valstijų teritorijoje, taip atsakydama į NATO sąjungininkų veiksmus prieš rusakalbius piliečius Europoje. Maža to, A. Solovjovo teigimu, atviro konflikto su NATO atveju Rusija naudotų kitokio tipo ginkluotę.

„Mums jų nė velnio negaila, tai ne mūsų žmonės. Ten jau bus dirbama strateginių ir taktinių branduolinių ginklų lygiu. Jie tikrai to nori? Jie nori mus taip erzinti? Ar NATO bus pasirengusi branduoliniam karui dėl Baltijos šalių idiotizmo?“ – savo laidos eteryje klausė V. Solovjovas.

Be to, propagandistas piktinosi, kad Latvija oficialiai pripažino Rusiją terorizmą remiančia šalimi. Pasak jo, reaguodama į tokį žingsnį, Valstybės Dūma turėtų konfiskuoti kaimyninės valstybės turtą ir atjungti ją nuo Rusijos elektros energijos tiekimo.

„Dūma! Kodėl jie iki šiol nepriėmė sprendimo dėl tų Baltijos šalių, kurios mus ėmė, kažkuo apkaltino – valstybė, „remianti terorizmą“... Neatjungė jų nuo elektros, nekonfiskavo viso šių šalių turto?!“ – pykčiu springo A. Solovjovas.

V. Solovjovas yra Vladimiro Putino ir pastarojo Ukrainoje pradėtos „specialiosios karinės operacijos“ šalininkas. Jis dėl propagandos skleidimo įtrauktas į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus.

Delfi primena, kad Estijos vyriausybė praėjusį ketvirtadienį nutarė uždrausti atvykti į šalį Rusijos piliečiams, turintiems Estijos išduotas vizas atvykti į Šengeno erdvę, taip pat apriboti tokių vizų išdavimą, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

„Šio sankcijos reiškia, kad vizos liks galioti, bet jų turėtojams nebus leista atvykti į Estiją“, – per spaudos konferenciją sakė užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu.

Pasak jo, šis draudimas nebus taikomas asmenims, kuriems taikomos išlygos dėl sankcijų, Rusijos ambasados darbuotojams ir jų šeimų nariams, asmenims, betarpiškai susijusiems su prekių ir keleivių pervežimu, taip pat asmenims, turintiems judėjimo laisvę pagal Europos Sąjungos įstatymus arba kurių atvykimas yra pagrįstas humanitarinėmis priežastimis. Taip pat galės atvykti norintys aplankyti Estijoje gyvenančius sutuoktinius ar kitus giminaičius ir gavusius kvietimą.

Vyriausybė taip pat nutarė išimties tvarka metams pratęsti leidimus gyventi studentams iš Rusijos, kuriems reikia laiko užbaigti studijas Estijos aukštosiose mokyklose.

Sankcijos įsigalios rugpjūčio 18 dieną.

„Pastebėjome, kad labai padaugėjo Rusijos piliečių, vykstančių į Estiją arba per ją, – kalbėjo U. Reinsalu. – Galimybė masiškai lankytis Estijoje ar keliauti per Estiją į Europą neatitinka mūsų nustatytų sankcijų esmės.“

„Nustatydama sankcijas Estija norėjo užtikrinti, kad valstybė agresorė neturėtų galimybės – be kita ko, ir atskirų piliečių lygiu – tęsti savo įprastą gyvenimą tarptautiniu lygiu“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, Rusijos piliečiams taip pat bus panaikintos ankstesnės vizų išdavimo išimtys darbo, studijų ir verslo tikslais.

Tuo metu Vidaus reikalų ministras Lauri Laanemetsas pranešė, kad išimtys bus taikoma studentams, nespėjusiems baigti studijų iki sankcijų įvedimo.

„Daugeliui šių jaunuolių grįžti namo dabartinėmis aplinkybėmis gali būti pavojinga, nes jie pasisakė už Ukrainos gynimą, kritikavo Rusijos agresiją bei režimą. Už tai Rusijoje baudžiama baudžiamąja tvarka, todėl jiems išimties tvarka reikėjo pratęsti leidimus gyventi šalyje, kad jie galėtų baigti studijas“, – sakė L. Laanemetsas.

Tuo metu Latvijos parlamentarai ketvirtadienį priėmė pareiškimą, skelbiantį Rusiją „valstybe terorizmo rėmėja“, ir pareiškė, kad jos veiksmai Ukrainoje yra „tikslinis Ukrainos žmonių genocidas“.

Pareiškime teigiama, kad parlamentas „pripažįsta Rusiją terorizmą remiančia valstybe ir ragina kitas panašiai mąstančias šalis pareikšti tokį patį požiūrį“.

Parlamentarai teigė, kad „Rusijos smurtą prieš civilius, vykdomą siekiant politinių tikslų, laiko terorizmu“. Jie taip pat pasmerkė kasetinių šaudmenų naudojimą „siekiant pasėti baimę ir be atodairos žudyti civilius“.

Rusija „naudoja kančias ir bauginimą kaip įrankius bandydama demoralizuoti Ukrainos žmones ir ginkluotąsias pajėgas bei paralyžiuoti valstybės funkcionavimą, kad okupuotų Ukrainą“, sakoma pareiškime. Parlamentas taip pat paragino Europos Sąjungą nutraukti turistinių vizų išdavimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams ir apskritai sumažinti išduodamų įvažiavimo vizų skaičių.

Parlamentas teigia, kad „Baltarusijos režimas remia ir dalyvauja“ Rusijos invazijoje, tarptautinė bendruomenė raginama taikyti Baltarusijai tokias pačias sankcijas, kokios paskelbtos Rusijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)