Žurnalistas mini keturis rusų karius, pagal kontraktą atlikusius tarnybą vienoje iš motorizuotųjų šaulių brigadų.

„Prieš dvi ar tris savaites viskas pasikeitė ir štai jau du tarnybos draugai be skiriamųjų ženklų stovi apsikabinę vienoje iš Horlivkos aikščių, kitas tame pačiame socialiniame tinkle paviešino nuotrauką, kurioje – trys jaunuoliai sėdi ant šarvuočio šalia Debalcevės. Trečias – šalia apkasuose strigusio
„Donecko liaudies respublikos“ tanko – pagrindinio lankytino objekto prie įvažiavimo į sugriautą Uglegorską“, - tęsė savo pasakojimą I. Barabanovas.

Kaip rašo newsru.ua, žurnalistas taip pat papasakojo, kad į karą „tarnybos bičiuliai“ pateko jau po sausio 20 dienos, kai Donbase buvo atnaujinti aktyvūs koviniai veiksmai, o prieš tai jie parašė prašymus paleisti juos iš karinės tarnybos Rusijoje.

„Čia jie lyg ir neterminuotoje komandiruotėje. Vadai nebuvo prieš, jie kaip tik palaikė šį jų norą pasakodami, kodėl reikia vykti tėvynės ginti būtent dabar ir būtent į šias vietas“, - samprotavo žurnalistas.

„Jie ėjo į Donbasą ne visu daliniu, o grupėmis po tris – kovinės transporto priemonės ekipažais. Jiems atvykus į vietą jie buvo paskirstyti į skirtingus jau suformuotus „Donecko liaudies respublikos“ dalinius“, - schemą, pagal kurią rusų kariai patenka į separatistų ir jų „kariuomenės“ kontroliuojamą teritoriją, aiškino žurnalistas.

Tokiu būdu, anot I. Barabanovo, kovinius veiksmus vykdo tie, kas iš tiesų moka kariauti, o tik vėliau jau į jų užimta gyvenvietę ir blokavimo postus žurnalistų pasitikti atvyksta vietiniai sukilėliai, noriai pasakojantys apie savo kalnakasių praeitį“, - pasakojo žurnalistas.

Prieš Debalcevės šturmą tam, kad niekas nepamatytų rusų karių, žurnalistai nebuvo įleidžiami į Uglegorską, iš kur ir buvo pradėtas puolimas. Vėliau, anot I. Barabanovo, kai Debalcevė bus galutinai „išvalyta“ blokavimo postuose ir vėl bus sustatyti „Donecko liaudies respublikos“ separatistai, kurie bus rodomi žurnalistams.

I. Barabanovas taip pat papasakojo, kad rusų kariai ne tik išleidžiami kovoti į Ukrainą, tačiau net ir aktyviai agituojami ten vykti. Žurnalistas mano, kad jei separatistai ir toliau vykdys puolimą, kariniuose daliniuose Rusijoje bus aktyviai vykdoma agitacija, pasakojama, kad labai svarbu padėti laisvės trokštančiam Donbasui ir apsaugoti jį nuo Vakarų agresijos. Jokios prievartos – tik savanoriai“, - ateities prognozėmis dalijosi I. Barabanovas.

Jis taip pat papasakojo apie pokalbį su rusų kariu, kuris jam pasakė, kad vadovai iš karto informavo, kad jie keliaus kariauti į Ukrainą.

„Pasakė iš karto. Pats matai, ką šie žvėrys daro, visi čia prašėsi atvykti. Kariuomenėje tarnauju ne tam, kad mokyčiausi siūti ir kasti“, - pokalbio su rusų kariu detalėmis dalijosi žurnalistas, pridurdamas, kad rusų kariams kalama į galvą, kad taip jie padės sustabdyti karą.